Elton John

Kändisskandalen som engelska tidningar inte får skriva om

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Elton Johns make David Furnish i otrohetsaffär

Elton John, 69, står i centrum för en otrohetsskandal – men det får inte engelsmännen veta.

Trots att nyheten publicerats i såväl USA som i Skottland har engelska tidningar förbjudits att nämna några namn.

Nu hotar en politiker med att trotsa domstolen och ändå namnge Elton John och maken David Furnish i det engelska parlamentet.

Otrohetsaffären som går under namnet ”kändistrekanten” har prytt förstasidor på engelska tidningar i flera veckor. Men engelsk domstol har förbjudit tidningarna att namnge huvudpersonerna.

Men domstolsordern är bara giltig i England och Wales.

Därför kunde den amerikanska tidningen National Enquirer i onsdags basunera ut på sin första sida: ”Elton John förrådd av otrogna maken”.

Vände sig till domstol

När Elton Johns make, den 53-årige David Furnish, förstod att ett par som han haft sex med hade sålt sin historia till den brittiska tidningen The Suns söndagsupplaga Sun on Sunday vände han sig omedelbart till domstolen för att försöka stoppa publiceringen.

Avfärdades först

En domare valde först att avfärda Furnish önskan, med motiveringen att Furnish och Elton John vid flera tillfällen använt sig av medier för att marknadsföra sig själva och framställa sig i god dager och därför inte kunde stoppa tidningsrapporter som gav en motsatt bild.

Men Furnish överklagade och fick då en ny domstol på sin sida, skriver Daily Telegraph. Två domare i The court of appeal, motsvarigheten till den svenska hovrätten, utfärdade en domstolsorder som förbjuder tidningar i England och Wales att publicera Elton Johns och David Furnishs namn i samband med rapporter om ”kändistrekanten”.

Skotsk tidning och ansedd blogg publicerade

Men Skottland har ett fristående rättsväsende som inte lyder under engelsk domstol. Därför kunde den skotska tidningen Sunday Mail, systertidning till Daily Record, i helgen publicera allt om otrohetsskandalen. Men engelska tidningar får inte ens publicera namnet på tidningen, skriver Daily Star.

Under måndagen valde också den väl ansedda bloggen Guido Fawkes, som vanligen fokuserar på brittisk politik, att publicera National Enquirers framsida och namnen på de inblandade, med motiveringen att deras domän ligger utanför England. Bloggen motiverar publiceringen så här:

”Våra läsare är inte särskilt intresserade av trekanter mellan medelålders gaymän - såvida de inte är politiker. Men här står en viktig princip på spel: bör pressfriheten inskränkas av de rika på grund av att de inte vill att deras barn ska bli generade?”

Ville sälja sin historia

David Furnish och Elton John ingick partnerskap 1993 och gifte sig sedan 2005.

Väl ansedda dagstidningen Daily Telegraph återger detaljer från domstolshandlingar, men utan att namnge David Furnish. Där framgår hur Elton Johns make först ska ha träffat en annan man för sex 2007 eller 2008 och sedan ha tagit kontakt igen 2011 och då frågat om mannen och hans partner var intresserad av en trekant.

Det är det här paret som nu har sålt sin berättelse om sina sexuella äventyr med Elton Johns make till Sun on Sunday.

Engelska tidningar rasar mot domstolsordern som förbjuder dem att skriva. Bland annat pryddes Daily Mails förstasida i torsdags av rubriken ”Därför är lagen en åsna!”, där ordet för åsna ”ass” också är amerikansk engelska för ”arsle”.

Enligt Daily Telegraph planerar nu en ledamot av det brittiska parlamentet att namnge Elton John och David Furnish i det brittiska underhuset, med hjälp av ett kryphål i lagen som gör att parlamentsledamöter aldrig kan åtalas för förtal för vad de säger under anföranden i parlamentet.

Politiker rasar mot domstolen

Daily Telegraph namnger inte vilken parlamentsledamot som planerar avslöjandet, men citerar den konservativa politikern Philip Davies, också han medlem av det brittiska parlamentet:

– Det här är en fullständig fars. Jag har aldrig stött på något så löjligt i hela mitt liv. Domare som fortsätter att fatta sådana här beslut har fullständigt tappat greppet om vad som är rätt. De måste lära sig begripa den moderna världen. Jag tycker inte att kändisar som använder medier för att få positiv uppmärksamhet när det passar dem borde tillåtas att använda lagen för att stoppa bevakning som de inte tycker om, säger han enligt Daily Telegraph.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

SE OCKSÅ

Skandalen som England förbjudits att rapportera om

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya avslöjandet: Gere och Stallone i fajt om prinsessan Diana

ÄMNEN I ARTIKELN

Elton John

The Sun

Klick!