Erbjöd sig betala – nu slipper Oldsberg

NÖJE

Bingolottos nya beslut om bilen efter missen i Färgfemman

1 av 4

Turerna kring vinstmissen i Bingolotto fortsätter.

Programledaren Ingvar Oldsberg, 71, erbjuder sig att själv punga ut för bilen.

– Skulle det vara så att de inte tar den kostnaden så går jag in och tar den själv. Det får man väl göra på någon avbetalning, säger han.

Men efter ett nytt beslut på tisdagseftermiddagen slipper han nu att betala ur egen ficka.

Haveriet inträffade i Bingolottos direktsändning i söndags. En tävlande man ringde in till Färgfemman och velade friskt kring vilken lucka som egentligen skulle öppnas.

Till slut ändrade han sig från lucka 13 till lucka 15 och lyckades därmed vinna en splitterny bil, trots att programledaren Ingvar Oldsberg redan delvis hunnit öppna lucka 13.

Efter sändningen rasade arga tittare.

I går kom Lotterinspektionen fram till att bilen inte borde ha delats ut och då lämnades det över till producenten Folkspel att besluta om spelaren ska få ta emot bilen eller inte. 

”Blir oanständigt”

Nu meddelar Ingvar Oldsberg att han själv rycker in om vinnaren blir av med sin bil, var GT först med att berätta.

– Har det blivit något fel, vilket det ju uppenbarligen har blivit och vem det är som har gjort fel är jättesvårt att hålla på och nysta i, kan man inte låta den här personen missa bilen om nu de berörda parterna bestämmer sig för att så ska vara fallet, säger han.

Han beklagar samtidigt misstaget och tar på sig ansvaret för situationen.

– Det blir oanständigt om personen inte får det han tror sig ha vunnit. Då är det bättre även om det svider en aning. Det är att föredra.

Riskerar en varning

Mathias Skoglund, vice vd på Folkspel som producerar Bingolotto har tidigare berättat för Nöjesbladet att man ska fatta ett beslut så snart som möjligt.

– En miss är det alldeles uppenbart. Regelverket är tydligt. Vi får titta över de interna rutinerna kring varför det brast, har han sagt.

Programmet riskerar dessutom en varning.

– Det vi har möjlighet att göra är att ge råd och rekommendationer. Men också att ge en varning. Det innebär i så fall att man har brutit mot något som är så pass allvarligt att en varning är befogad. Skulle det upprepas kan det leda till andra saker på sikt som berör tillstånd, säger Patrik Gustavsson på Lotteriinspektionens operativa avdelning.

Får sin bil

Nu meddelar Folkspels VD Hans Sahlin att vinnaren ändå kommer få sin bil trots Lotteriinspektionens beslut.

– Vi skulle kunna säga nej här men det framkallar för mycket negativitet. Det är faktiskt inte spelarens fel och då friar vi i det här läget och säger att han måste få sin bil, säger Hans Sahlin.

Det betyder alltså att Ingvar Oldsberg slipper betala bilen. Men han vill ändå vara delaktig på något sätt.

– Jag hade tänkte att jag personligen ska erbjuda honom en takbox, säger programledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM