Winona Ryder: ”Jag avskyr det som pågår med Johnny Depp”

avMagnus Sundholm

Stjärnan om ”Stranger things”, exet och sin comeback

1 av 4
För femton år sedan ödelades Winona Ryders lysande karriär när hon greps för snatteri. Nu säger hon sig ha hittat fotfästet igen - och är tillbaka i succéserien ”Stranger things”.

LOS ANGELES. På 1990-talet regerade hon i Hollywood.

Men när hon hög på ­droger greps för snatteri i Beverly Hills i början av 2000-talet ödelades allt.

Nu talar hon ut om ­skandalen som tvingade henne att ta timeout från Hollywood.

– Det känns som om jag har hittat fotfästet igen.

Winona Ryder, 44, återkommer gång på gång till sitt känslomässiga tillstånd när hon i Los Angeles tar emot Nöjes­bladet för att lansera tv-serien ”Stranger things”.

Helt klädd i svart ser hon fräsch ut men svävar i svaren ibland ut i långa sidospår.

När hennes tidigare förhållande med Johnny Depp kommer på tal väljer hon ­orden noggrant.

– Det var så länge sedan jag var ihop med honom och kan inte kommentera den nuvarande situationen (mellan honom och Amber Heard, red:s anm.).

– Jag känner henne inte och vet inget om deras relation. Allt jag kan säga är att han under vår relation var en bra, anständig och underbar kille. Det vi ser nu är en mycket känslig situation och jag avskyr det som pågår.

Tog en paus i två år

I ”Stranger things”, en ­serie om övernaturliga ting, spelar hon en mamma vars son försvinner under mystiska omständigheter.

– Rollen var en utmaning eftersom jag aldrig gjort en tv-serie förut. Jag var visserligen med i ”Show me a ­hero” men det var bara tre delar.

– Nu när jag är äldre vill jag pröva nya saker. Jag fick en chans att spela en kvinna i min egen ålder, med fel och brister, vilket inte händer ofta, och det var mycket lockande.

Femton år har passerat sedan skandalen som förändrade allt.

Länge fortsatte den att färga hennes liv och nyligen tog hon en paus i två år.

– Jag behövde ta ledigt. Jag behövde samla mig, ­säger hon.

”Drogs till fel saker”

– Jag hade jobbat länge och nått en punkt där jag ­behövde koppla bort allt. Jag hade ett par otroliga år i San Francisco där jag studerade sånt jag är intresserad av och fann mig själv igen.

Hon uppger att berömmelsen blev för mycket för henne.

– Jag känner mig så lyckligt lottad som fick göra de filmer jag gjorde och jobba med fantastiska människor. Men det är ett stort ansvar att vara i 20-årsåldern och bära en film på sina axlar.

– Jag påstår inte att jag blev utbränd men jag ­började dras till fel saker när det gällde beröm.

– Sånt kan vara isolerande och jag behövde ta ett steg tillbaka.

Vad som fick henne att spåra ur kan hon bara spekulera i.

– Det låter säkert konstigt för att komma från en skådespelare, men jag har alltid varit en privat person, ­lite blyg och inte velat stå i rampljuset.

”Hade varnats”

Vägen tillbaka har varit en lång uppförsbacke.

– Det var som om folk ­inte visste vad de skulle göra med mig när jag återvände. Jag anklagar dem inte, för jag hade varnats på förhand. Vill man jobba och vara ­relevant, måste man jobba.

– Men jag lyssnade aldrig på rådet. När jag gjorde ­comeback var jag antingen för ung ­eller för gammal för mina motspelare. Hela ­tiden fick jag höra att de skulle tvingas byta huvud­rolls­innehavare om jag skulle spela flickvän ­eller fru.

Hon skakar på ­huvudet.

– Sen var jag kanske inte så involverad som jag borde ha varit.

Början på inspelningen av ”Stranger things” blev tuff för skådespelaren som ­föddes i Minnesota och i dag bor utanför San Francisco.

– Jag uppskattar verkligen hur tålmodiga de var med mig när jag skulle spela känslomässig och gråta mycket.

– Sånt kan vara svårt och det blir inte lättare av att ­någon ropar att det är bråttom, att ljuset är på väg att försvinna och vi måste ­sätta scenen för att det inte ska kosta övertid.

Hur framtiden ser ut är hon osäker på.

– Jag hoppas vi fortsätter. Men det är lite otäckt att ha skrivit på för ett projekt som man ­inte vet hur det slutar eller hur länge det kan pågå.

ARTIKELN HANDLAR OM