Eurovision-vinnaren: ”Jag har ännu inte hunnit vila”

Netta Barzilai i exklusiv intervju om Sverigebesöket, depressionen – och planerna som stoppades efter segern

– Jag insåg att jag var väldigt, väldigt olycklig.

Insikten fick Netta Barzilai att helt tänka om.

Nu turnerar hon över hela Europa med en Eurovision-seger i bagaget och är en stark förebild för unga tjejer och killar på hela kontinenten.

I veckan gästar hon för första gången Sverige.

Hon har turnerat runt omkring i Europa ända sedan Eurovision-segern i maj med låten ”Toy”.

Nu kommer Netta Barzilai, 25, till Stockholm i samband med Pridefestivalen. På tisdag medverkar hon i Allsång på Skansen och på onsdag står hon på scenen på Berns för en nattklubbsspelning under en av Prides alla fester.

Nöjesbladet såg till att få en pratstund med Eurovision-vinnaren inför Sverigebesöket.

När kärleken och lyckan växer så krymper mörkret

– Det är första gången jag kommer till Stockholm eller Sverige. Jag ser verkligen fram emot det. Jag har hört att det är modets huvudstad, musikens huvudstad. Jag har hört så mycket gott. och jag vet att ni är besatta av Eurovision också och tar tävlingen på riktigt stort allvar, säger hon och skrattar stort.

Du har under sommaren uppträtt på flera olika Pridefestivalen, bland annat i Zürich och Tel Aviv. Varför är det viktigt, eller är det bara för att det är extra roligt?

– Jag tycker att Pride är den bästa kombinationen av både roligt och viktigt. Den bästa sättet att visa makt är med kärlek, stora folksamlingar som visar kärlek. Det är viktigt hur folk samlas och visar hur lyckliga och stolta de är. Det är viktigt för historien och för att saker ska utvecklas och bli bättre. När folk står upp för sig själva, säger att ”jag förtjänar att få vara ett par, jag förtjänar att älska” det får det att växa för varje år, säger Netta.

– I Israel i år var paraden den största någonsin. Jag tror att en kvarts miljon människor hade kommit från hela världen. Det gör mycket gott. Jag känner att homofobiska människor blir färre och färre. När det här får växa sig starkt, när kärleken och lyckan växer så krymper mörkret och ondskan varje gång. Därför är Pride så viktigt.

Livet har förändrats som i ett hjärtslag

Netta Barzilai blev känd i Israel genom sin medverkan i talangsåpan ”HaKokhav HaBa” (”Den nästa stjärnan” på hebreiska), och tack vare segern fick hon representera sitt hemland i Eurovision song contest.

Hon beskriver hur hennes liv nu är helt annorlunda jämfört med före genombrottet med ”Toy” och Eurovision-vinsten.

– Det är galet hur livet har förändrats som i ett hjärtslag, säger hon och knäpper med fingrarna.

– Jag kan inte ens förklara fantastiskt det är. Jag får resa med mitt team och vi upplever allting tillsammans. Min framgång är också deras framgång så jag är inte ensam i det här. De har varit med sen jag gjorde realityshowen. De har hjälpt mig med allt från kläder till smink och sånt sen jag var helt anonym och okänd. Och nu flyger de med mig över världen. Vi lever vår dröm.

När vi träffades i Lissabon berättade du att du inte sov någonting för att du bara repeterade hela tiden. Har du hunnit vila något efter segern?

– Nej.

Hon brister ut i gapskratt. Netta har nära till skratt under hela intervjun.

– Svaret är nej. Redan när jag var med i realityshowen så trodde jag inte att jag skulle vinna. Mamma satt bredvid mig. När allt var som mest intensivt och vi väntade på resultatet sa hon: ”Thailand, eller hur? Det är dit vi drar i morgon när det är över?”. Men så vann jag. Och sen under Eurovision sa hon samma sak: ”Thailand i morgon?” Men nej, jag vann. Inget Thailand.

Jag var väldigt, väldigt olycklig

Tiden efter Eurovision har varit minst lika hektisk som våren som ledde fram till tävlingen.

– Vi är i en tid när allt måste hända nu. Järnet är varmt. Man måste agera nu. Jag kommer att vila när... jag går i pension. Jag är lycklig och tacksam över att få jobba hårt och jag vill jobba hårt hela mitt liv om det här är vad det innebär att arbeta hårt. När du och jag är klara så ska jag in i studion från 13 till midnatt. Sömn i fem timmar, sen en fotografering och iväg till flygplatsen. Det är galet. Galet. Jag får vila på planet.

Du har blivit en förebild för många unga tjejer och killar, hur känns det?

– Om jag hade varit en liten flicka nu och nån som jag funnits på bästa sändningstid på tv så hade det blivit lättare för mig att vara en liten flicka. När jag var liten hade jag förebilder och tänkte hela tiden: ”hur kan jag bli sån?” Jag var känslig, jag var knubbig då som jag fortfarande är, jag tänkte: ”Hur ska jag sjunga på för sätt så att det döljer alla besynnerligheter som jag har?”. Under lång tid följde jag de reglerna, men så insåg jag att jag var väldigt, väldigt olycklig, säger hon.

Skrattet är borta. Netta har en allvarlig ton i rösten när hon fortsätter.

– När jag slutade göra på det sättet och istället försökte på mitt eget sätt insåg jag att det här är vem jag är. Förstå det. Förstå mig.

– Folk vill först ofta avvisa allt som är annorlunda. Men när du istället accepterar så får du så mycket mer. Du utvecklas som människa, vi utvecklas som befolkning, som art, när vi omfamnar det som är annorlunda. Jag insåg att om jag delar med mig av mina erfarenheter och släpper in folk till mitt privata så kan jag åstadkomma något gott för många människor. det är vad som hände och det gör mig lycklig. Nu är jag verkligen lycklig för att jag gör det jag gör, säger Netta Barzilai.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE