Familjen samlas – för julekaos

NÖJE

Nöjesbladet på plats när Helena Bergström spelar in sin nya storfilm: ”Vi trampar på många äggskal”

1 av 7 | Foto: Ebba Olsson Wikdahl
Lägger band på sig själva. Maria Lundqvist och Robert Gustafsson är ett gift par i filmen. "Det här är det roligaste jag har gjort", säger Maria och tillägger lite skämtsamt: "Fast vi har ju aldrig kunnat snacka skit om regissören, hon är ju med hela tiden. Det är ju annars lite av livsluften för oss skådisar" (skratt).

Nu är det dags att upp­datera julfirandet på bio.

Nöjesbladet har exklusivt fått följa inspelningen av Helena Bergströms nya storfilm, med arbetstiteln ”En underbar jävla jul”.

– Sexuella tillhörigheter, vilket land man kommer från, vi har fått med det mesta. Det ska bli en kärleksfull toleransfilm, fast med en enorm komisk twist, säger hon.

Helena Bergström, 51, har en av rollerna i filmen. När hon agerar framför kameran trippar hon omkring i högklackat. Så fort hon ”bara” är regissör springer hon omkring i strumplästen mellan vardagsrummet och hallen, där scenerna spelas in, och köket, där hon på flera monitorer kan se vad de olika kamerorna fångar.

Med ett helt filmteam och över tio skådespelare på plats är det trångt var man än befinner sig i huset i förnäma Stockholmsförorten Bromma.

Trädgården är julpyntad in absurdum. Stora delar av huset är täckt av svart tyg för att det ska bli tillräckligt mörkt inomhus. För där har det nu varit samma julafton i vecka efter vecka. Inspelningen börjar närma sig slutet.

Sverige har förändrats

I allas undermedvetna finns förstås Kjell Sundvalls ”Tomten är far till alla barnen” (1999).

Den Guldbagge-belönade filmen som blev en klassiker med sin svarta och komiska skildring av de moderna familjerna där fruar, män och deras ex och alla barn umgås huller om buller. Filmen som visas varje julafton i TV4. Men Sverige har förändrats sedan dess.

– När Edward (af Sillén) och Daniel (Réhn), manusförfattarna, började arbeta med den här historien … hade inte ”Modern family” redan funnits som titel så … för det är ju vad detta är. Vi stoppar in allting. Längs vägen kom den grekiska pappan, att min rollfigur var frånskild från honom och har träffat en ny muslimsk man och rädslan för det som är utanför normen. Vi trampar på många äggskal, säger Helena Bergström.

Det handlar om 27-åriga Oscar och Simon (Anton Lundqvist, Anastasios Soulis) som har varit ett par i fem år. Oscars föräldrar spelas av Robert Gustafsson och Maria Lundqvist.

– Den här familjen står för det heteronormativa. Jag, som pappa, har tappat kontakten med sonen. Det utbrott jag borde ha fått när han sa Pappa, jag är homosexuell, det kommer nu, på julafton, säger Robert Gustafsson, och fortsätter:

– Det är väldigt roligt, väldigt absurt, hela filmens undertext är att det inte är lätt att vara människa.

Simons föräldrar spelas av Helena Bergström och Michalis Koutsogiannakis. Mamman lämnade pappan för några år sedan. Nu har hon en ny älskare. Ungefär tjugo år yngre - och muslim (spelas av Peshang Rad).

Med på julafton finns också Oscars farmor. Hon spelas av Inga Landgré, som med ålderns rätt (87 år) har gjort vardagsrumssoffan till sin plats, när hon inte är med i scenerna.

Rollen skriven för en man

Hon har jobbat med Helena Bergström förr och när hon fick höra ryktas om projektet ringde hon helt enkelt upp och frågade Har du ingen roll för en gammal tant?

– Rollen var skriven för en man, men när Inga ville vara med ändrade vi på det, berättar Helena.

Det som sätter i gång alla känslor när det ska firas julafton är att föräldrarna får ett par riktiga chocker:

Dels att Oscar och Simon har tagit stora lån för att bo i detta hus som mest är ett ruckel. Dels att de väntar barn med en höggravid kompis (Rakel Wärm­länder). Och vem är pappa, egentligen..?

Dags för scen 77.

Anton och Anastasios, kallad ”Stasse”, kommer ner för en trappa. ”Stasse” försvinner ur bild och sätter sig i en fåtölj och fingrar på mobiltelefonen. Anton har en uppgörelse med sin filmpappa Robert Gustafsson. Samtidigt kommer Helena och Maria nedför trappan tillsammans, snubblar och får ett fnitteranfall. Scenen tas om ett antal gånger, i rask takt.

– Du kan inte spänna av, Helena kräver mycket, är otålig, fort ska det gå. Det älskar jag. Vi som gillar att jobba gillar sådant, säger Robert Gustafsson.

– Det här det roligaste jag har gjort, det är så högt i tak, säger Maria Lundqvist, och lägger till, halvt på skämt, halvt på allvar:

– Fast vi har ju aldrig kunnat snacka skit om regissören, hon är ju med hela tiden. Det är ju annars lite av livsluften för oss skådisar (skratt).

När jag frågar Anton och ”Stasse” om det hade varit lika självklart att man som heterosexuell hade velat spela homosexuell för 10-15 år sedan, protesterar Maria direkt:

– Var det verkligen så?

– Vem som helst skulle inte tacka ja, inte bland killarna. Nu är det nästan en merit, men man ska inte lägga tyngd på det, inte fjolla till det, säger Robert Gustafsson.

– Jag tänker knappt på att jag spelar bög, jag spelar bara en älskande partner. Sedan är det ju lätt att spela bög med ”Stasse”, som är så söt. Fast vi har fortfarande inte haft så många pusscener, säger Anton Lundqvist.

Filmen får premiär vintern 2015/2016.

De här är med i filmen

Anton Lundqvist, 25. Spelar Oscar.

– När jag tittar på eller tar på ”Stasse” tänker jag på hur jag är i mitt eget förhållande, hur jag tar i min tjej.

Anastasios Soulis, 28. Spelar Simon.

– Jag jobbade med Edward och Helena i pjäsen ”VD”. Jag kom in rätt tidigt i projektet. Sedan var det kul att det blev en riktigt hög­kalibrig ensemble.

Rakel Wärmländer, 34. Spelar Cissi.

– Helena och jag har haft mycket kontakt, men inte jobbat ihop sedan ”Se upp för dårarna” (2007). Hon säger att hon tänkte på mig redan när rollen skrevs.

Maria Lundqvist, 51. Spelar Monica, mamma till Oscar, fru till Ulf.

– Det är klart att jag har lite moderskänslor när jag jobbar med Anton. Men jag kan känna lika mycket om någon annan missar en replik och hamnar i Helenas ”eld” (skratt).

Robert Gustafsson, 50. Spelar Ulf, pappa till Oscar, make till Monica.

– När Helena ringde mig fanns inte så mycket backstory. Sedan tog vi in Maria, började improvisera, filmen fick mer kött, blev mer trovärdig. Då blev allting plötsligt också mycket roligare.

Helena Bergström, 51. Regissör och spelar Carina, mamma till Simon, skild från Militiadis, ihop med Rami.

– Min rollfigur hade en jobbig relation, skilsmässan var väldigt sårig. Men det är så skilsmässor ofta är.

Michalis Koutsogiannakis, 55. Spelar Militiadis, pappa till Simon, skild från Carina.

– Carina kommer med en ung och fräsch kille på julafton. Han skulle kunna vara vår gemensamma son. Man kan bara gissa hur Militiadis mår innerst inne, det är en föröd­mjukelse.

Peshang Rad, 31. Spelar Rami, pojkvän till Carina.

– Jag kom till Sverige från Kurdistan när jag var två år. Nu spelar jag libanes. Jag ser det inte som att jag representerar alla muslimer i filmen. Rami är en människa helt enkelt, en snubbe som vill alla väl.

Inga Landgré, 87.

– Jag har jobbat med Helena tidigare och gillar henne. Och även jag är med många dagar, men inte i alla scener, så är det inte lika jobbigt som att spela teater.

I övriga roller återfinns Gustav Levin och Kajsa Ernst (som grannar) och Frida Beckman, Neo Siambalils och Paulina Pizarro Swartling (som barn i familjerna).