Mejla

Jens Peterson

Spektakulärt på scen blir inte alltid bra film

Jens Peterson: Här är de bästa musikalerna på bio

1 av 3 | Foto: Warner
Liza Minnelli och Joel Grey i klassikern ”Cabaret”. Båda vann Oscars för filmen.

Filmer blir musikaler. Scenshower blir biofilmer.

Ett svårt steg att ta. Men det finns några väldigt lyckade musikalfilmer. Bäst är ”Cabaret”.

Det är två branscher som båda behöver nya ideer. Folk som driver teatrar satsar gärna på att försöka förvandla framgångsrika filmer till musikaler. Och när något blivit succé på scen hoppas filmproducenter att det också ska lyckas på bio. Det gör det inte alltid.

Ta filmen ”The producers”/”Det våras för Hitler”. Rapp och kul komedi från 1967. Den klarade också överföringen till scen. Men när musikalen sedan förvandlades till film 2005 blev det trögare. Det som är spektakulärt inne i en teater är inte lika häftigt på bioduken.

Som ”Phantom of the opera”. När de åker båt på teatergolvet är det imponerande, eller när den stora kristallkronan faller ner. Men på film har vi sett mycket märkvärdigare saker än så. Film kräver annat.
 

De här tycker jag är de bästa musikaler som gjorts genom tiderna.

1. Kristina från Duvemåla

2. West side story

3. Cabaret

4. Les miserables

5. My fair lady

6. Sound of music

7. Mamma mia!

8. Chicago

9. Spamalot

10. Book of mormon

”Chess”, ”A chorus line”, ”Spelman på taket”, ”Blodsbröder”, ”Grease” och ”Guys and dolls” är också favoriter.

De bästa musikalerna har en imponerande spridning av starka låtar. ”Jesus Christ superstar” är den av Andrew Lloyd Webbers musikaler som är rikast på melodier.

”Rent” var mycket stark när den kom, men senare uppsättningar visar hur fast den var i sin tid. Samma med ”Hair”.

Många av musikalerna på min topplista har blivit film. Mer eller mindre sevärda även på bio. ”Cabaret” är mästerverket i genren, och där bearbetade regissören och koreografen Bob Fosse musikalen rejält. Strök skoningslöst och la till nya sånger. Det gör också att senare uppsättningar på scen ofta ser sämre ut, som veckans premiär i Stockholm.

”Kristina från Duvemåla” har inte hamnat på bio. Jag tror den skulle vara svår att göra spelfilm av. Dels finns historien redan berättad i Jan Troells filmer, dels imponerar föreställningen också med det sceniska berättandet.

Att bygga en båt av rekvisita gör sig bra på scen, liksom en åker där säden reser sig majestätiskt. Femplus-musikalen går nu på Cirkus i Stockholm.

Se den där.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM