Lars Amble

Lars Amble har gått bort i cancer

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Den folkkära skådespelaren blev 76 år

Lars Amble har avlidit. I natt somnade han in på Ersta sjukhus i sviterna av sin cancer.

– Vi är väldigt ledsna och det är hemskt sorgligt men jag är glad att vi hann ses så pass mycket som vi gjorde på slutet, säger hans dotter Lolo Amble.

Den folkkära skådespelaren Lars Amble-Naess har dött. Natten till torsdagen gick han bort i sviterna av sin cancer.

– Det stämmer att pappa gick bort i natt. Han låg sista tiden på Ersta sjukhus och hade det väldigt fint där. Han somnade in lugnt och stilla i natt, säger dottern, dramatikern Lolo Amble-Naess.

Lars Amble sörjs närmast av sin fru Gunborg Amble-Naess, 73, och dottern Lolo Amble-Naess, 52.

– Vi är väldigt ledsna och det är hemskt sorgligt men jag är glad att vi hann ses så pass mycket som vi gjorde på slutet. Han hade mycket besök och hade det bra, säger Lolo Amble-Naess.

Spelade i ”Göta kanal” och ”Den enfaldiga mördaren”

Lars Amble var en flitigt återkommande skådespelare i svenska succéfilmer som ”Göta kanal”, ”Rasmus på luffen”, ”Den enfaldiga mördaren” och ”Två killar och en tjej”.

Från 1984 till 1994 var han konstnärlig ledare för Maximteatern i Stockholm och samarbetade där nära med Magnus Härenstam och Brasse Brännström. Han har tre gånger belönats med Guldmasken för bästa regi och har även undervisat på Teaterhögskolan i Stockholm.

Barn med Marie Göranzon

I början av 2000-talet medverkade han som röstskådespelaren i de svenska dubbningarna av tre ”Harry Potter”-filmer, ”Beck - Flickan i jordkällaren” och ”Morden i Sandhamn”.

På 60-talet var Lars Amble gift med Marie Göranzon som också är mamma till Ambles dotter Lolo Amble-Naess.

– Han var min förra man och kollega och far till min dotter Lolo. han var en av mina allra bästa vänner, vi jobbade väldigt mycket tillsammans och han gav mig mycket chanser. Som när han resolut tog mig från Dramaten till Maxim-teatern där jag sen spelade komedi i tre fyra år. Det är ett väldigt stort hål efter honom, han var en mycket nära vän och en väldigt professionell yrkesmänniska som det inte finns så många kvar av längre. Idag är det mycket flum i stället. Jag kommer verkligen att sakna honom, säger Marie Göranzon, 72.

Lars Amble blev 76 år gammal.

ANNONS

Nu kan du fynda det populäraste modet med upp till 70% rabatt hos Bubbleroom!

Extern länk från Bubbleroom

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Marie Göranzon: Skådespeleri ska vara på liv och död

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Amble