Tom Cruise tokyllar svenskan: ”Rebecca är otroligt kraftfull”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

HOLLYWOOD. Tom Cruise har funnit sin drömskådespelerska: Svenska Rebecca ­Ferguson.

I en intervju öser han ­beröm över den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i nya ”Mission: impossible”.

– Hon är en otroligt kraftfull skådespelerska. Hon är enormt karismatiskt, utstrålar intelligens och hon är en makalös idrottare, säger han.

Tom Cruise var själv med och valde ut den 31-åriga svenskan när dem femte delen i ”Mission: impossible”-­serien, ”Rogue nation”, skulle spelas in.

– Hon insåg det inte själv när jag jobbade med henne. Jag försökte säga det till ­henne, ”Du är verkligen ­talangfull”, och hennes kroppskontroll ...

Cruise slutar inte där.

– Bara sättet hon rör sig på. Det är kraftfullt och elegant. Precis som Chris (regissören och manusförfattaren Christopher McQuarrie, reds anm) känner jag att vi hade tur som hittade henne.

”Jag fångas av henne”

Nu ska inte all ära på just det området tilldelas Cruise.

Rebecca Ferguson hade faktiskt gjort sig ett namn i Hollywood ­redan innan hon fick drömrollen mot superstjärnan.

Svenskan från såpan ”Nya tider” Golden Globenominerades i fjol för tv-serien ”The white queen” och har spelat mot Dwayne ”The Rock” Johnson i ”Hercules”.

Men Cruise tycker att hon aldrig har varit bättre.

– Hennes rollfigur är mystisk, underbar och kraftfull. När jag tittar på henne – och det är samma sak när vi visar filmen för publik – fångas man.

För Rebecca är hyllningarna inte nya.

Redan i april blev hon nästan röd om kinderna när hon stod på scenen på den nord­amerikanska biografmässan i Las Vegas och hörde liknande superlativ från den 53-­årige stjärnan.

”Väldigt smickrande”

Efteråt försökte hon tackla berömmet i en intervju med Nöjesbladet.

– Det är otroligt. Det är en vacker present som Tom ­Cruise ger mig när jag går ut på scenen och står där tillsammans med honom. Det är väldigt smickrande, inte minst eftersom det är rör sig om en film som är lite av hans bebis.

Hon berättade samtidigt att hon inte riktigt visste hur hon skulle tackla det.

– Jag tycker att det är svårt att ta emot smicker. Jag skulle vilja kunna återgälda det och ge något tillbaka. Men jag känner mig väldigt glad över att han gillar det, för jag vill vara del av något som han är stolt över och som jag är stolt över.

Hon berättade samtidigt om hur hela äventyret började.

– Jag tror att han hade sett ”The white queen”.

”Lät helt absurt”

Hon skakade på huvudet som hon själv knappt kunde tro att det var sant.

– Jag hade flugit till London för att göra ett scentest för ”Mission: impossible”. Sen flög jag tillbaka till Marocko där jag filmade miniserien ”Red tent” för kanalen Life­time.

– Jag minns att jag satt på en kamel för det bibliska dramat när jag fick höra att Tom ­Cruise och Christopher McQuarrie ville träffa mig. Jag tyckte att det lät helt ­absurt.

Men hon var såklart med på noterna.

– 17 timmar senare var jag i London och träffade Tom och Chris. Vi pratade och ­umgicks i ungefär två timmar. Vi gjorde ett par scener och det kändes som om Tom var ­någon jag träffat förut.

Glödhet karriär

Hon kallade i intervjun ­hela erfarenheten ”väldigt, väldigt avspänd”.

– Tolv timmar senare var jag tillbaka på kamelen i öknen och runt en månad efter det var jag i samma öken, på ­samma plats, på en motor­cykel för ”Mission: Impossible”. Det har varit en galen resa.

Den lär bara ha börjat.

Den 31 juli släpps filmen på bred front i stora delar av världen. Innan dess lär Rebecca och hennes nya superfan dyka upp i en rad pr-sammanhang.

Samtidigt rullar hennes glödheta karriär på för fullt.

Hon är mitt uppe i inspelningen av ”Florence Foster Jenkins”, där hennes motspelare bland annat består av Meryl Streep och Hugh Grant.

– Varje film är ett nytt avsnitt i mitt liv. Jag får möta roliga, galna och otroliga människor. Livet är en berg- och dalbana och jag ser fram emot vad som ska hända härnäst.

Peter Graves som Jim Phelps 1988.
Peter Graves som Jim Phelps 1988.

Mission impossible – från tv-serie till biosuccé

”Mission: impossible”-filmerna bygger på tv-serien med samma namn som ursprungligen sändes mellan 1966 och 1973 i USA.

Serien handlar om en grupp hem­liga agenter – Impossible Missions Force (IFM) som utför riskfyllda uppdrag mot diktatorer och brottsliga organisationer mot bakgrund av kalla kriget. I rollistan sågs bland andra Peter Graves, Martin Landau och Leonard Nimoy.

1988 gjordes en uppdaterad version i två säsonger, känd i Sverige som ”På ­farligt uppdrag”. Den enda skådisen som återvände var Peter Graves som ­IFM-­chefen Jim Phelps.

1996 kom den första långfilmen med Tom Cruise i huvudrollen som IFM-agenten Ethan Hunt. Regin stod Brian De ­Palma för (”Scarface”, ”De omutbara”). Filmen fick kritik från skådisarna i tv-­serien, framför allt från Peter Graves som inte gillade hur hans karaktär Jim Phelps porträtterades i filmen.

Trots kritiken blev filmen en succé och drog in 11,8 miljoner dollar (drygt 154 miljoner kronor i dagens penningvärde) från biosalongerna den första dagen. Sammanlagt drog den in 457 miljoner dollar över hela världen (knappt 6 miljarder ­kronor i dagens penningvärde).

Succén gav upphov till en rad upp­följare, varav den kommande ”Mission: ­impossible – rogue nation” är den femte i filmserien. Flera tunga namn har suttit i regissörsstolarna, bland andra JJ Abrams (”Lost”, ”Star wars: The force awakens”) och Brad Bird (”Jurassic World”).

Sammanlagt har filmserien dragit in över 2 miljarder dollar (17 miljarder ­kronor), vilket gör den till den 20:e mest inkomstbringande filmserien någonsin.

Publicerad: