Lider fortfarande av skadan från filmkomedin

Stjärnan föll handlöst under actionscenen

1 av 2 | Foto: Evan Agostini / SCANPIX SWEDEN
Trots att Jeremy Renner ådrog sig två frakturer under inspelningen av ”Kull” vägrade han sjukskriva sig.

avMagnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD

Den Sverigeaktuella filmkomedin ”Tag” kretsar kring barnleken kull.

För Jeremy Renner, 47, blev den blodigt allvar.

Han bröt både handled och armbåge under inspelningen.

– Men jag fortsatte att jobba i alla fall, säger han.

Det var ingen machogrej från 47-åringens sida. I stället handlade det mer om att han först inte visste hur allvarligt det var.

– Efter ett tag kände jag att vi antagligen borde sluta, eftersom det började göra ont. Men efter lunch återvände jag till jobbet och avslutade dagen (skratt).

I dag, när Renner tar emot på ett Beverly Hillshotell i södra Kalifornien, är han fortfarande inte helt återställd från olyckan i fjol.

– Det är styrkan som inte är hundra procent, säger han.

Ändå håller han med om att han haft tur. Det kunde ha slutat betydligt värre när han under inspelningen av en actionscen rusade uppför ett gäng stolar staplade tre meter upp i luften.

– Vi filmade på en stuntplattform som bara gick sönder. Vi försökte lösa det praktiskt och gjorde fyra-fem tagningar. Det tog en evighet. Till slut testade vi på ett annat sätt. Då inträffade olyckan. Jag föll och stolarna gjorde det inte.

Som tändstickor

Renner berättar historien med en axelryckning, som om han inte vill göra någon stor grej av det.

Men när en av hans motspelare i filmen, Jon ”Mad men” Hamm, i fjol redogjorde för vad som hänt, lät det betydligt mer dramatiskt.

– Tre dagar in på den 40 dagar långa inspelningen bröt Jeremy båda armarna. Vi pratar alltså om en man som gjort typ 100 Avengers-filmer och klarat sig oskadd. Sen gör han en film om kull och bryter båda armarna, som om de vore tändstickor.

”Tag” bygger på en artikel i Wall Street Journal och kretsar kring en grupp vuxna män som en månad om året leker kull, eller datten som leken också kallats. Renner spelar en av deltagarna, och den ende i gruppen som aldrig blivit ”det”.

Renner hade precis som Hamm, Ed Helms, Hannibal Buress och Jake Johnson tillgång till stuntmän för de farligaste scenerna.

Men i stolsekvensen tyckte inte Renner att det passade.

Allt sprack

– Jag visste att mitt ansikte skulle synas och jag visste hur scenen skulle göras. Anledningen att jag tjatade på att få göra den var för att jag trodde att jag kunde göra den bättre än en ersättare och samtidigt få det att se bra ut.

– Det skulle ha varit enkelt. Jag ville svepa förbi killarna och jag ville göra det bättre. Men det var där allt sprack.

Olyckan kostade honom brott på höger armbåge och vänster handled.

Skadan till trots sjukskrev han sig aldrig. I stället bar han ett grönfärgat gips under hela inspelningen som senare retuscherades bort digitalt.

Med facit i hand ångrar han inget.

– Även om det gick snett gillade jag hela den fysiska grejen. Kombinerat med dialogen blev det bara roligare.

Innan inspelningen var över träffade han de riktiga männen bakom kull-leken.

– Jag bjöd alla tio på fest. De kom till mitt hus och vi hade ett stort party tillsammans med inspelningsgänget. De är sköna snubbar. De var nio år när de började med leken och alla är över 50 nu, säger Renner som är ensamstående med en femårig dotter.

– De vårdar verkligen barnet inom sig. Jag kan inte låta bli att beundra sånt.

Undvik sommarhettan - här är sommarens bästa biofilmer 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Film