Nöje

– Madonna bjöd in mig i sin ring

Av: 

Markus Larsson

NÖJE

Robyn om sitt galna år

2008 var ett stort år för Robyn, men förlovad blev hon redan 2007. ”Men det är väl inte så viktigt”, säger den svenska superstjärnan.

Foto: Sanna Sjöswärd

Robyn Miriam Carlsson säger det bäst själv:

– Mitt år har varit helt overkligt.

Var ska vi börja?

Robyns år har varit fullspäckat av höjdpunkter. Men det intressantaste är att hon fortfarande bygger sin karriär på en skiva som släpptes för snart fyra år sen, ”Robyn”.

Om det var 1991 och Robyn hette Guns N’ Roses hade ingen reagerat över att en och samma skiva marknadsfördes i tre, fyra år. Då var det meningen att skivor skulle vara aktuella i åratal. Intresset hölls uppe genom att artister och skivbolag gödslade MTV med musikvideor som släpptes med några månaders mellanrum.

Men i dag ska inte popmusik ha samma livslängd. Fildelningen har gjort att artister slår igenom, brinner och slocknar under loppet av några knapptryck på datorn.

Men Robyn har blivit ett lysande undantag. Och ingen är mer förvånad än hon själv.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att min skiva skulle leva så länge. Att jag fortfarande kan turnera med den, att folk fortfarande lyssnar på den och skriver om den, att den fortfarande får priser är overkligt. Som branschen ser ut i dag får man vara glad om en platta räcker i ett år.

En förklaring till skivans uthållighet kan vara att musiken ständigt förändras. När ”Robyn” lanserades i Storbritannien lade hon till sin senaste hit tillsammans med Kleerup – den brittiska listettan ”With every heartbeat”. Och live fortsätter låtarna att utvecklas genom nya arrangemang, beats och effekter.

– Vi har spelat konstant i två år. Det måste hända nåt hela tiden.

En annan förklaring är att Robyn är populär hos nätgenerationen och media. Hon syns hela tiden på de rätta bloggarna och hyllas av de viktigaste pop- och nöjesmagasinen, framförallt i USA.

”Tjänar jättemycket”

Vad är viktigast för dig? Att få listettor och sälja skivor enligt den gamla branschmallen, eller att synas på de viktigaste platserna på internet?

– Egentligen både och. När jag väl säljer skivor så tjänar jag mycket mer nu eftersom jag har ett eget skivbolag. Och jag skulle inte varit någonting utan nätet i dag. Det är där som min publik upptäcker och lyssnar på min musik.

Anledningen att jag frågar är att det är börjar bli allt svårare att mäta framgång enligt den gamla modellen. Det finns inga heltäckande topplistor för fildelning.

– Det viktigaste är att jag har kontroll och får göra det jag vill. Och helst då i min egen takt. Det är faktiskt det viktigaste. Nu när jag har en stabil karriär kommer försäljningssiffror i andra hand. Jag vill inte ha framgång till varje pris. Sen är det så svårt att få folk att betala för musik i dag. Jag gillar naturligtvis inte att folk laddar ner mina låtar gratis.

Hur ska man lösa det problemet?

–?Jag tycker att skivbolagen går åt rätt håll nu. De börjar tänka i nya banor i stället för att straffa enskilda individer som fildelar. Det krävs nya strukturer och lagar och idéer för att artister ska få betalt i framtiden. Men hur? Jag vet faktiskt inte. När lösningen väl dyker upp kommer den säkert att kännas helt självklar. Musiker och musikälskare ska inte bråka med varandra. Problemet måste lösas av politiker och företag.

Mer Kleerup-samarbete

Robyn vill börja att spela in en ny skiva efter årsskiftet.

Hon ska fortsätta att samarbeta med producenterna och artisterna Klas Åhlund och Andreas Kleerup. Mer vill inte Robyn avslöja. Hon pratar hellre om när hon var förband till Madonna i somras.

– För mig var turnén jätteviktig, ett råcoolt minne för livet. Mot slutet av turnén, när vi nådde Aten, bjöd Madonna in mig i sin berömda ring. Madonna höll ett filosofiskt tal om betydelsen av Atens och Greklands historia. Men mest var det ett pepp inför spelningen.

Vad pratade du och Madonna om?

– Vi hann inte prata så mycket. En Madonna-turné är som en liten stad med egen catering och eget kök och hundratals människor. Vi åt värsta lyxmaten varenda dag. Trerätters till lunch, till exempel. Men hennes personliga tränare sa att Madonna och Gwyneth Paltrow brukar träna till min skiva. Det är mäktigt.

Vill inte vara som Madonna

I en intervju sa du att du aldrig ville bli som Madonna, att hon inte verkar bekväm i sin kreativa process. Vad menade du med det?

– Hon är ju världens mest kända människa. Hon måste säkert lyssna och anpassa sig efter en massa människor. Så skulle inte jag vilja ha det.

Vad skulle en amerikansk Grammy betyda för dig?

– Säkert jättemycket rent branschmässigt. Men jag tror inte att jag vinner. Det blir nog Kylie eller någon annan som har sålt fler skivor än jag. Men jag är helt överväldigad över nomineringen. Jag visste inte ens att svenska artister kunde få en Grammy.

Vad är ditt bästa minne från 2008?

– Att få vara i studion med Snoop Dogg när han spelade i sina verser var, vad heter det nu, en utomkroppslig upplevelse. Han har nog betytt ännu mer för mig än Madonna. Och att få se honom lägga en rap live, att se det hända mitt framför ögonen, var fantastiskt. Snoop är så hård och cool att han har råd att bara vara trevlig. Och han gillar att börja sent. Vi jobbade på nätterna och sov på dagarna.

Vad är ditt värsta minne från 2008?

– Antagligen att… flyga fram och tillbaka till Australien i economy class. För en veckas turné.

Förlovade sig i fjol

Du har verkligen ett jobbigt liv.

– Ha ha ha. Men det hände två gånger på ett halvår!

Ja?…?oj.

– Ha ha ha. Jag säger ju att jag inte har haft några dåliga upplevelser.

Jag trodde att du skulle nämna din förlovning som en av årets höjdpunkter.

– Men vi förlovade oss inte i år.

Va? När hände det då? I fjol?

– Ja. Men vad fan, det är väl inte så viktigt.

Nåja, jag tycker nog att en förlovning?…

– Och jag pratar inte gärna om det heller.

Du får gärna slå en signal när du gifter dig. Tid, plats och datum kan vara bra att veta, tack.

– Visst, absolut, god jul på dig.

Årets...

…?film: ”De ofrivilliga”. En intelligent och smart och snyggt filmad historia. Ruben Östlund skildrar grupptryck på ett väldigt känsligt sätt.

…?tv-program: Jag tittar nästan aldrig på tv. Jag kollar mest på klipp på Youtube.

…?skiva: ”Silence is wild” med Frida Hyvönen. Hon är rolig, sjunger jättebra och har en helt egen stil.

…?låt: ”Det snurrar i min skalle” med Familjen. Jag dj:ar den jämt. Och folk reagerar alltid likadant: de blir glada och röjer.

…?konsertupplevelse: Min egen konsert på Roskilde. Det är den bästa konserten jag gjort i mitt liv. Publiken var helt fantastisk. De var tysta när de skulle vara tysta. Och galna när de skulle vara galna. Annars får jag väl säga Meshuggah i Montreal. De är brutalt hårda och jävligt svängiga.

Det här är Robyn:

Namn: Robyn Miriam Carlsson. Ålder: 29. Yrke: Artist. Bor: Stockholm. Familj: Mamma, pappa, bror, syster, styvmor och kille. Inkomst: 763 210 (tax 2007). Aktuell: Senaste skivan ”Robyn” från 2005 är fortfarande aktuell. Hon medverkar i en låt på norska bandet Röyksopps kommande platta. Robyn är också nominerad till en amerikansk Grammy för ”bästa elektroniska dansalbum”. Hon tävlar mot bland andra Kylie Minogue och Moby. Galan sänds live i amerikansk tv den 8 februari.

Tidigare på listan:

4. Håkan Hellström

5. Sanna Nielsen

6. Charlotte Perrelli

7. Carina Berg

8. Tomas Alfredson

9. Sissela Kyle

10. Alexander Skarsgård

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert: