Så fixar du en felfri hy

Uppdaterad 2013-09-10 | Publicerad 2012-09-05

Avgaser, hudrester, makeup, svett – allt samlas på hudytan. Tänk på det nästa gång du vill lägga dig utan att rengöra ansiktet! Med en daglig hudvårdsrutin lägger du grunden för den perfekta porslinshyn. Sofis mode har produkterna och tipsen som gör jobbet.

Definiera din hudtyp

Genom att utgå från din hudtyp; fet, torr, kombinerad eller känslig, när du väljer rengöringsprodukter kan du avlägsna smuts och makeup utan att din hud irriteras i onödan. Gel och mousse passar vanligtvis bra till fet och kombinerad hy medan rengöringsmjölk är ett bättre val för torr hud. Har du mycket känslig hy finns rengöring som avlägsnas utan vatten.

Makeupen först

Att rengöra ansiktet utan att ta bort makeupen först är som att bada med kläderna på. Dessutom sprids makeupen ut över huden. Börja därför med att lösa upp ögonmakeupen med remover. Är hela eller delar av makeupen vattenfast? Välj en tvåfasremover

så alla rester försvinner utan att du behöver gnugga i det ömtåliga ögonområdet. Fördela removern på en bomullsrondell, håll den mot ögat och vänta tills makeupen går att svepa bort. Remover löser också upp läppstift som är long-lasting.

Rengör

Splasha ljummet vatten i ansiktet, ta en klick rengöring och massera upp ett lödder. Tvätta ansiktet med mjuka, cirkulerande rörelser och var särskilt noga vid näsvingar och på hakan, där överskottssebum samlas, och undvik ögonpartiet. Passa också på att göra ren halsen ned mot dekolletaget, här är huden lika utsatt som i ansiktet. Skölj noga med ljummet vatten. Torka och klappa huden torr med en handduk – gnugga inte! Använder du rengöringsmjölk, applicera den på torr hud, massera in ordentligt och avlägsna med ljummet vatten eller pads.

Återfukta

När huden är ren och torr är den som mest mottaglig för efterföljande hudvård. Fördela ett par droppar djupbehandlande serum som är anpassat till just din hy. Låt koncentratet sjunka in under ett par minuter och följ upp med ögonkräm och dag- eller nattkräm.

Extra vård en gång i veckan

Unna din hud lite extra omsorg en gång i veckan. Peeling polerar bort döda hudceller på hudytan och gör huden fräsch och klar. Applicera med mjuka, cirkulerande rörelser och undvik ögonområdet. Massera försiktigt i ett par minuter, avsluta med att skölja med ljummet vatten och torka huden torr.

Efter peelingen, när huden är som renast, applicera en ansiktsmask. Fuktgivande om du har torr hud, lugnande om din hud är känslig och djuprengörande och porsammandragande om du har fet, oren hy. Följ bruksanvisningen för verkningstid. Skölj med ljummet vatten, avsluta med ansiktsvatten och återfuktning.

Av: Anna Wahlberg, Foto: Peder Wahlberg

ANNONS

Följ ämnen i artikeln