De öppnar Eurovision

Publicerad 2013-04-15

Björn och Benny skriver musiken ihop med Avicii

Björn och Benny – och Avicii.

ABBA-männen och dj-stjärnan skriver öppningsmusiken till Eurovision-finalen tillsammans.

– Vi vill knyta ihop svensk musiks framgångar, säger Martin Österdahl, exekutiv producent på SVT, till Metro.

Björn Ulvaeus, 67, och Benny Andersson, 66, har skapat musik tillsammans längre än vad Tim ”Avicii” Bergling, 23, levt.

Redan 1974 vann ABBA Eurovision song contest.

Nästan fyra decennier senare är Avicii hetare än någonsin på den internationella musikscenen.

Nu gör de tre gemensam sak.

På uppdrag av SVT skriver de öppningsmusiken till Eurovision song contest. Låten heter ”We write the story” och kommer att framföras för allra första gången under finalen 18 maj.

”Låten jättevacker”

– Vi vill knyta ihop svensk musiks framgångar som började med att Abba vann Eurovision song contest för snart 40 år sedan med det som just nu ligger i framkant, säger Martin Österdahl till Metro.

Björn och Benny beskriver samarbetet som ”roligt och inspirerande”.

– Vi fick en fin presentation av Martin Österdahl och Christer Björkman om SVT:s vision av ESC, som ledde fram till uppdraget att i samarbete med Avicii skriva ett stycke om samförstånd och gemenskap, säger de till tidningen.

Martin Österdahl menar att förväntningarna är skyhöga på den svenska sändningen och att SVT nu gör allt de kan för att infria dem.

Om låten säger han:

– I mitt tycke står den sig i all tänkbar konkurrens. Det är ett jättevackert och bra stycke som kommer att skänka glädje till många.

Specialbeställning

Bitarna i SVT:S Eurovison-satsning börjar nu slutligen falla på plats. Nyligen kunde Nöjesbladet avslöja att producenten Andreas Kleerup, 34, specialskriver en låt som framförs under den första semifinalen i Malmö 14 maj. Enligt Christer Björkman görs den låten utifrån ett nummer i showen som kallas ”Northern light”.

Direkt från studio

Så sent som i förra veckan stod det klart att Gina Dirawi, 22, kommer att leda kanalens satsning ”Studio Eurovision”. Kanalen sänder direkt från presscentret i Malmö arena en timme före semifinalerna och finalen. Efter finalen blir det eftersnack med Gina Dirawi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln