”Chris tal fick gästerna att gråta”

avJohn Granlund, Mattias Sandberg, Oskar Forsberg, Victor Stenquist, Björn Barr, Ida Gustafsson, Jonna Säll, Josefin Lundh

Publicerad:
Uppdaterad:

Vännen: Han pratade om sin relation till sin far och om kungen

Festen på Drottningholm blev en hyllning till kärleken med brudparet i centrum.

Sent i natt rörde den nyblivne maken bröllopsgästerna till tårar med en ömhetsförklaring till sin prinsessa.

– Chris pratade om sin pappa Paul som dog 2004 och sa att han skulle ha älskat Madeleine lika mycket som Chris gör, säger en person på festen till Aftonbladet.

Efter Chris ”I will” och Madeleines ”ja” blev det kalas hela natten. Och festen på Drottningholms slott blev både storslagen och högtidlig.

Under hela kvällen syntes den nygifte Chris O’Neill strössla ömhetsbetygelser över sin Madeleine, rapporterar personer på plats till Aftonbladet.

Festen började på allvar redan ombord på de gamla ångbåtarna som transporterade gästerna från centrala Stockholm till Drottningholms slott på Ekerö. Sjöresan gick över Mälaren och tog en knapp timme. Ombord bjöds det på champagne – och enligt uppgift till Aftonbladet tappade en av gästerna sitt champagneglas överbord mitt i bröllopsyran.

– Underbart bröllop, säger prinsessan Marie av Danmark, prins Joachims fru.

Poserar i solskenet

På bilder syns hur de utländska gästerna poserade i solskenet på däck tillsammans med nyfunna vänner. Samtidigt syntes de nyblivna äkta makarna prinsessan Madeleine och Chris O’Neill stråla tillsammans ombord på S/S Stockholm.

Vid 19.30-tiden anlände de första båtarna - och släppte av gästerna bara ett tiotal meter från den ståtliga huvudentrén till slottet.

Inne i slottet väntade en helsvensk fyrarättersmåltid komponerad av Operakällarens Stefano Catenacci på de 400 gästerna.

Hyllad måltid

Till förrätt serverades ”Svenska delikatesser” och därefter följde smörbakad laxöring helstekt kalvfilé samt en efterrätt baserad på italiensk maräng, smultronsorbet och jordgubbsglass.

En av gästerna som hyllade måltiden var den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson:

”Vacker kunglig lax” skrev han på Twitter och han postade en bild på en av rätterna.

Rökte i klungor

Festsalen var dekorerad med blomster och i taket svävade en stor krans av björklöv och bågar av rosa blommor.

På borden fanns över hundra år gamla franska servetter vävda redan 1891. Enligt hovet tillverkades då 999 servetter och av

dem finns fortfarande 919 kvar – som i går dukades upp till Chris och Madeleines ära.

Mellan serveringarna sprang gästerna ut för att röka i stora klungor. Stundtals stod 30-40 personer på terrassen och blickade ut över Mälaren - och tog foton med sina kameratelefoner. En bidragande orsak till de ideliga pauserna på terrassen ska ha varit värmen inne i den vackert dekorerade festsalen.

Också Chris O’Neill pausade med tobak mellan rätterna. Men enligt uppgift till Aftonbladet bytte han ut de vanliga cigaretterna mot en cigarr under minst ett tillfälle under kvällen.

Många vakter

Utanför Drottningholms slott var säkerhetspådraget rigoröst. Ett stort antal vakter bevakade festen och avspärrningarna runt slottet. Samtidigt patrullerade ridande poliser i terrängen runt Drottningholm.

Lagom till efterrätten vid 22-tiden började stämningen höjas märkbart. Vid det laget hade fler tal hållits av brudparets vänner till de nygiftas ära. Bland talarna fanns vänner till Chris och Madeleine - men såklart ska också kungen själv ha hållit ett tal till de nygifta.

Strax efter midnatt bars en meterlång bröllopstårta in till jubel, applåder och hurrarop från gästerna. När de första tuggorna hade tagits höll Chris O’Neill själv ett tal – och därefter följde brudvalsen till gästernas jubel.

Jubel och applåder

En timme senare höll den nyblivne brudgummen ett nytt tal där han förklarade sin kärlek till sin prinsessa – och han rörde bröllopsgästerna till tårar.

”Chris höll just ett tal som fick alla att gråta! Nu är det dags att festa!!!” skrev golfproffset Jesper Parnevik på Twitter, strax efter klockan ett på natten.

– Herr Chris O’Neills tal var fantastiskt. Han pratade om sin relation till sin far. Och han pratade om kungen, säger herr Charles Lubar till Aftonbladet.

Chris vän Philippe Reiser hyllar också det vackra talet.

– Det var mycket kärlek, säger han.

Senare blev det dans till bandet Pilot, som också uppträdde på Madeleines 25-årsdag. En av medlemmarna är låtskrivaren Carl Falk som skrivit låtar till bland andra Westlife, One Direction, Coldplay och Nicki Minaj. Tonerna strömmade ut ur slottet och bandet hann också riva av Guns’n’roses ”Sweet child o’ mine”.

– Allting var så underbart, säger en bröllopsgäst till Aftonbladet.

Bröt klacken

Innan sommarnatten förvandlades till dag dansade Chris O’Neill kronprinsessan Victoria medan Madeleine svängde om med prins Daniel.

Sent i natt pågick bröllopsfesten fortfarande för fullt. En av de kungliga gästerna ska till och med ha brutit klacken – så att hon tvingades låna nya skor för att kunna fortsätta festen. Enligt uppgifter till Aftonbladet planerades dessutom en efterfest på Grand i centrala Stockholm där många av de internationella gästerna bodde under helgen.

03.33 i morse gick solen upp över Stockholm och prinsessan Madeleine hade fått sin prins.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM