Özz riskerade att fängslas i Turkiet

NÖJE

Hans plan nödlandade i staten där han mordhotats

1 av 3 | Foto: Özz Nûjen

Özz Nûjens medverkan i TV3:s ”Livet blir bättre” ­kunde ha blivit ödesdiger.

Komikerns flygplan tvingades landa i Turkiet – en stat där han riskerar fängelsestraff.

– Militären krävde att gå ombord och att få namn­listor på passagerarna, ­säger program­ledaren ­Renée ­Nyberg som var med på resan.

Özz Nûjen, 37, har ofta kritiserat den turkiska ­staten för behandlingen av det kurdiska folket.

För det har han mord­hotats och riskerar att fängslas för sina åsikter om han återvänder till Turkiet. Hans pappa, en satirtecknare, fängslades och ­torterades i Turkiet innan familjen ­flydde när Özz var åtta år.

Destination Irak

I ”Livet blir bättre” på TV3 i morgon, reser han tillbaka mot ­sina rötter.

– Det är inte säkert för Özz att vistas i Turkiet. Därför åkte vi med destination Irak. Vi skulle ta oss så nära den turkiska gränsen som möjligt, säger Renée Nyberg.

”Jävligt skärrad”

Men på grund av en sandstorm tvingades planet de reste med att landa på turkisk mark. Något som tittarna inte får se i mån­dagens ­avsnitt.

– Militären krävde att få gå ombord och att få namnlistor på passagerarna. Jag blev ­jävligt skärrad. Özz var mer samlad och tittade bara ut ­genom fönsterrutan. En svensk-kurdisk författare styrde upp så att ingen ­behövde lämna planet och så att ingen klev ombord, säger Nyberg.

Hon fortsätter:

– Efter ett par timmar kunde vi lyfta igen. Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända med Özz om de hade gått ombord, ­säger hon.

Özz Nûjen har avböjt att kommentera.