Gustaf Noréns utbrott i Breaking news: ”Ni pissar på Borlänge”

Arkitekturupproret utser Sveriges fulaste stad i en omröstning på Facebook.

För tillfället leder Borlänge.

Det får artisten Gustaf Norén att gå i taket.

– Vem har rätt att bestämma vad som är fult och fint, säger han i en hätsk debatt med Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander i ”Breaking news med Filip och Fredrik”.

Just nu pågår en omröstning på Facebook som utser Sveriges fulaste stad.

I skrivande stund leder Borlänge med över 470 röster. Västerås är hack i häl, med knappt 400 röster.

Syftet är att belysa vad som är god arkitektur, menar Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander.

– Vi vill få i gång en debatt kring utseendet på vår omgivning. Det här är ett sätt att göra det på, har han tidigare sagt till Expressen.

– Om du befinner dig i en ful miljö som är kal, stel och avskalad börjar du må psykiskt dåligt. Befinner du dig i en vacker miljö, då börjar man må bra.

Norén: ”Handlar om ett förtyck”

Arkitekturupprorets 32 000 medlemmar röstade förra året fram Sundsvall som Sveriges vackraste stad. På följarnas önskemål följer man nu upp med en tävling som korar den raka motsatsen.

Men Gustaf Norén, som själv kommer från Borlänge, tycker att de båda omröstningarna är problematiska. Han går till hård attack mot Sigvald Freylander i en hätsk debatt i ”Breaking news med Filip och Fredrik”, som sändes på torsdagskvällen i Kanal 5.

– Jag har ju själv som Borlänge-bo också många gånger uttalat den frasen, att Borlänge är Sveriges fulaste stad. Det är ju en åsikt som vi har fått tilldelat av en bestämmande, härskande klass. Det här handlar om ett förtyck om åsikter och vad man tycker och tänker om saker och ting. Det har pågått väldigt, väldigt länge, säger han i sändningen.

– Vem har rätt att bestämma vad som är fult och fint?, undrar han vidare.

Gustaf Norén ber därefter Sigvald Freylander specificera vad som egentligen är ”fult”.

– Det finns ju olika biologiska förutsättningar för vad människor uppfattar som skönhet och vad människor uppfattar som fult. Det kan man mäta med dataprogram, du kan mäta det matematiskt med gyllene snittet, förklarar Sigvald Freylander.

Men Gustaf Norén köper inte det.

– Den här åsikten är totalt livsfarlig om du på riktigt menar det du säger nu. Att bestämma vad som är vackert och inte, vad som är fult och fint och tro på det, säger han.

Stockholm går inte att rösta på

– Det är en sinnessjuk fråga!, utbrister han och fortsätter:

– Jag vet bara hur mycket Borlänge har betytt för mig, med föreningsliv, med fritidsgårdar, med KFUM, med nykterhetsföreningar, med disco, med folkparker, med folkets hus, med forum – och så kommer det någon och pissar på den och de organisationerna genom att kritisera ytan utan att ens känna till bakgrunden. Förstår ni!, säger Gustaf Norén och spänner blicken i sin motdebattör.

Omröstningen avslutas den 21 oktober. Tanken är att föreningen efter avslutad tävling ska lämna in förslag på hur stadsbilden kan förbättras. Stockholm finns inte bland de nominerade städerna då det enligt Arkitekturupproret råder ”ingen tvekan om att Stockholm i sin helhet är vacker.”

”Breaking news” sänds måndagar till torsdagar klockan 22.00 på Kanal 5.

Publisert:

LÄS VIDARE