Konfronterade nättroll – då blev 13-åriga dottern nästa offer

”Trolljägarnas” programledare Frida Boisen: ”Hon fick hundratals samtal på ett par minuter”

Uppdaterad 2021-10-03 | Publicerad 2019-01-17

Frida Boisen programledare ”Trolljägarna” på TV3 men blev själv nättrollens nästa offer.

En timme efter att ha konfronterat en förövare började trakasserierna – till 13-åriga dotterns telefon.

– Det började komma sms till min dotters mobil där det står ”vi ska snitta upp din mage, vi ska grilla dina bröst”, vidriga saker, säger hon.

Som programledare för ”Trolljägarna” konfronterar Frida Boisen, 44, personer som förföljer och trakasserar andra i sociala medier.

Men under inspelningen av programmen blev hon själv ett offer. Och så också hennes familj.

En timme efter att ha konfronterat en förövare under tv-inspelningen började plötsligt telefonsamtalen komma, i hundratal.

– På vägen hem så ringer dottern och frågar: ”mamma har ni lagt ut nåt på Blocket för det bara ringer hela tiden, det har kommit hundratals samtal på ett par minuter”.

Robert Aschberg och Frida Boisen i ”Trolljägarna”.

Hotet: ”Du ska ångra vad du har gjort”

Så det fanns personer som hämnades konfrontationen genom att utsätta dig för liknande trakasserier alltså?

– Ja, det började komma sms till min dotters mobil där det står ”vi ska snitta upp din mage, vi ska grilla dina bröst, du ska ångra vad du har gjort”, vidriga saker. Till en 13-årig tjej. Det har jag aldrig varit med om. Jag är ju ändå en kvinna som har synts och hörts lite grann, så det är klart att man blivit utsatt för folk som tycker att man är en hora, att man ska dö, att man ska hålla käften. Men faktiskt inte att folk går på ens barn. De här trollen drar sig inte för någonting, magen till fega människor alltså, säger Frida Boisen.

Och det kom av att du är programledare för ”Trolljägarna”?

– Ja, det började på väg hem nån timme efteråt och så står det att jag ska ångra vad jag har gjort, så det var ganska tydligt.

Polisanmält

De hotfulla meddelandena polisanmäldes direkt.

– Givetvis och det uppmanar jag alla att göra. Men som det är i den här sortens brottslighet, det är allt från olaga hot till olaga förföljelse, det blir saker beställda hem till en, många som drabbas har varit med om det. Det kommer hundratals kondomer, läsk, robotgräsklippare, bubbelpooler för hundratusentals kronor som du inte har beställt. Bara att skicka tillbaka och tacka nej till det blir ett halvtidsjobb för många människor. Men det är svårt att få lagfört. Polisen står handfallen inför den här brottsligheten.

Funderade du på att hoppa av som programledare?

– Det är klart att det känns när de går på ens barn. Men jag vägrar ge mig. Det finns inte. Man blir förbannad och ledsen så klart, för det känns ju, men aldrig att de svinen får vinna.

”Trolljägarna” har säsongspremiär på TV3, Viasat och Viafree måndag 28 januari 21.00. Bland de medverkande finns bland andra socialministern Annika Strandhäll, artisten Peg Parnevik och bloggaren Johanna Toftby.

ANNONS