I hetaste laget

NÖJE

Efter en grotesk vår i rampljuset hörde Dorsin varningsklockorna ringa

1 av 3 | Foto: Många bollar på Henrik Sveriges humorkung fick det extra hett om öronen under våren. Kroppen sa ifrån och Dorsin vilade ut hos familjen, men redan i höst står han på scen igen – i ”My fair lady” och med Grotesco-vännerna.

Från vårdbiträde till en av Sveriges mest kända komiker.

Henrik Dorsin har haft ett hektiskt succéår med Melodifestivalen, ”My fair lady” och showen ”Godkänd kvalitetsunderhållning”.

– Varningsklockorna ringde där ett tag. När jag ser tillbaka så var jag inte helt närvarande under våren, säger Henrik Dorsin, 31, till Nöjesbladet.

Henrik Dorsin har på bara ett par år blivit en av Sveriges mest uppskattade underhållare. Sedan 2005 är han stående panelmedlem i TV4:s ”Parlamentet” och under tre år har han gjort succé med sin show ”Godkänd kvalitetsunderhållning”.

Men det är framför allt under årets Melodifestival som han verkligen slagit igenom hos den breda publiken. Tillsammans med de andra i humorkollektivet Grotesco stod han för pausunderhållningen och orsakade rysk vrede med parodinumret ”Tingeling”.

”Mer än pausunderhållning”

– Jag är glad att det hände. Nu blev vi mer än pausunderhållning. Det är kul att kunna uppröra. Det blev en spinoff, säger han.

Det hektiska schemat under våren satte sina spår. Ett tag kände Henrik sig närmast utarbetad.

– Jag har aldrig varit utbränd så jag vet inte hur det känns. Men det var lite väl mycket där ett tag. Jag hade fem bollar i luften samtidigt. Men som tur är känner jag min kropp och varningssignalerna. Så jag tog lite ledigt och bara umgicks med familjen.

Henrik Dorsin är självlärd skådespelare och har spelat teater sedan skoltiden på Lidingö. Det var även där grunden till humorgänget Grotesco lades. På fritids träffade han Per Gavatin, Erik Wernquist och Michael Lindgren som utgör kärnan i Grotesco.

Humorkollektiv på fritids

– Styrkan med oss är att vi är så otroligt olika och har så olika humor. Vi bråkar mycket och har olika viljor men vi lär oss av varandra. Det blir oftast en bra mix. Jag trivs bäst att jobba med Grotesco. Det är skönt att bli uppbackad av ett helt team, säger han.

När Henrik gick i sjuan satte de upp sin första musikal ”Myrornas krig” och sedan dess har det rullat på. Men i början på 2000-talet kände Grotesco-gänget att de inte kom vidare och bestämde sig för att göra saker på egen hand. I en trång korridor på Teater Tribunalen i Stockholm satte Henrik Dorsin upp sin första föreställning utanför Lidingö.

Långfilm på gång

Det kom drygt 50 personer. Men det blev startskottet för Henrik Dorsins och Grotescos frammarsch.

– Om vi alla fortsätter att vara vänner så tror jag att vi kommer att hålla på länge till. Det finns så mycket mer vi vill och kan göra. En långfilm vore fantastiskt och så vill vi utveckla oss mer sceniskt, säger han.

Och drömmen om långfilm kan bli sann väldigt snart.

Som Nöjesbladet tidigare kunnat avslöja jobbar Henrik Dorsin med en remake av

”Åsa-Nisse”. Han har själv skrivit manus och skådespelare som Kjell Bergqvist och Robert Gustafsson ska vara aktuella i rollerna.

Mycket kring projektet är fortfarande hemligt.

Utlovar sjuk humor

– Åsa-Nisse är populär och folkkär och man kan relatera till karaktären. Samtidigt vet man inte så mycket om honom. Det blir sjuk humor, vi tar oss stora friheter, säger Dorsin.

Henrik Dorsin har kunnat försörja sig som komiker sedan han tog studenten. Förutom under fem år i slutet av 1990-talet då han arbetade som vårdbiträde.

– Jag har hela tiden vetat att det är teater jag ska syssla med. När jag var liten så var teater och humor samma sak. Men nu längtar jag efter att göra mer allvarliga roller. Jag vill inte bara bli en rolighetsmaskin, säger han.

”Beröm bästa bränslet”

I höst står Henrik på musikalscenen i ”My fair lady” igen och i september kommer Grotesco att göra ett par exklusiva liveföreställningar. Sedan medverkar Henrik Dorsin även i

humorserien ”Solsidan” som ska sändas i TV4.

– Beröm är det bästa bränslet. Det känns som jag är i ett flow just nu. Men man ska vara beredd på att det kan ta slut. Men det är klart, jag kan alltid spela i korridoren igen, säger han.