Danska tv-succén skördar offer på vägen

TT

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

Den danska makeupartisten som nu sagt upp sig har bland annat jobbat med "Riket Exodus" av Lars von Trier (bilden). Arkivbild

Succéer som ”Brottet” och ”The rain” har fått hjulen att snurra fort i den danska film- och tv-branschen. För fort, menar kritiker, som hävdar att tidspressen leder till svår stress, mobbning och sjukskrivningar, skriver The Guardian.

Som utgångspunkt tar tidningen makeupartisten Bjørg Serups offentliga avskedsbrev till den danska film- och tv-industrin, som nyligen publicerades i filmtidskriften Ekko.

”Jag är sjukskriven med en arbetsskada orsakad av allvarlig stress och kan inte förväntas återvända till filmindustrin eller något annat heltidsjobb igen”, skriver Serup som bland annat har jobbat med Lars von Triers ”Riket Exodus”. Hon ser ett klart orsakssamband mellan sin skada och de nedskärningar i produktionstid och budgetar som gjorts för att möta den enorma efterfrågan på danskt drama.

Serups brev dök upp ett par dagar efter att 415 film- och tv-arbetare, däribland flera kända skådespelare, skrivit ett öppet brev till de danska produktionsbolagen. I det varnade man för att det höga arbetstempot och stressen har lett till ”trakasserier, mobbning och hot om att förstöra människors karriärer”.

En av orsakerna till det ökade intresset för danskt drama är att strömningsbolag som Netflix, HBO och Amazon numera vill ha egenproducerat danskt material.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln