Mandelmanns gård

Mandelmanns grind anmäld – anses bryta mot allemansrätten

Av: 

Petter J Larsson

 Marie och Gustav Mandelmann.
Marie och Gustav Mandelmann.

NÖJE

Paret Mandelmann tröttnade på nyfikna förbipasserande – och satte upp en grind.

Nu har den anmälts till länsstyrelsen.

– Grinden låter onekligen inte helt förenlig med allemansrätten, säger Per Levenskog på länsstyrelsen till Ystads Allehanda.

Sedan premiären 2017 har ”Mandelmanns gård” gjort succé på TV4 – och gjort paret Marie och Gustav Mandelmann till kända tv-ansikten.

Men medan en miljonpublik fått följa med hem till gården i sydöstra Skåne är det hårdare för de som vill få sig en glimt av den i verkligheten. Mandelmanns har satt upp en grind på sin infartsväg för att hindra nyfikna att köra in – vilket väckt en del reaktioner. Nu har grinden anmälts till länsstyrelsen, skriver Ystads Allehanda.

Kräver entrébevis

Enligt tidningen menar de som klagar att grinden inskränker allemansrätten, vilket ”måste väga tyngre än Mandelmanns upplevelse av störd hemfrid”. Bland annat används vägen av vandrare på väg till Rörums backar och naturreservatet Sträntemölla.

Även om grinden går att öppna så finns det flera skyltar som uppmanar passerande att vända om: ”Stängt, endast behöriga”, ”Entré genom butiken” och ”Här börjar Mandelmanns trädgårdar – bortom denna gräns behöver du bära ett giltigt entrébevis”, skriver tidningen.

”Inte via vår trädgård”

– Jag har ännu inte hunnit vara på plats och se hur det ser ut, men utifrån anmälningarna låter grinden onekligen inte helt förenlig med allemansrätten, säger Per Levenskog, handläggare på länsstyrelsens naturprövningsenhet, som fått anmälan på sitt bord, till Ystads Allehanda.

Marie Mandelmann säger till tidningen att de satt upp grinden för att slippa närgångna förbipasserande – men att den inte haft någon stor effekt då den går att öppna.

– Det finns andra vägar att gå för att komma upp i backarna. Självklart ska alla ha tillgång tillgång till naturen, men helst inte via vår trädgård, säger Marie Mandelmann, som välkomnar länsstyrelsens utredning.

– De får gärna komma. Vi kan kanske tillsammans komma fram till någon annan lösning.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för ”Husdrömmar”-deltagarna 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Mandelmanns gård

Mandelmann

TV4

Allemansrätten