Kändiskvinna frias inte för vansinnesfärd

Advokaten: ”Är såklart besviken”

Den kända profilen dömdes för vårdslöshet i trafik.
Den kända profilen dömdes för vårdslöshet i trafik.

Kändiskvinnan dömdes för vansinnesfärd på Östermalm.

Hon har försökt att få prövning i högre rättsinstanser för att bli friad.

Nu har Högsta domstolen sagt sitt.

”Jag är såklart besviken”, skriver kvinnans försvarare, advokat Johan Eriksson, i sms.

Kvinnan, känd från underhållningsprogram på tv och med kopplingar till kungahuset, hade kört sina barn till skolan våren 2019 då den trafikfarliga körningen inträffade.

Bilföraren uppmärksammades av flera vittnen då hon framförde sin stora lyxbil på ett aggressivt och vårdslöst sätt genom att gena över ett övergångsställe på Östermalm i Stockholm.

Hon ska ha tutat irriterat innan hon gasade på med hög fart och i en tvär sväng körde om de stillastående bilarna. Föraren ska ha varvat motorn, rullat över en refug och upp på trottoaren.

Ett vittne uppgav att bilkörningen påminde om en snabb biljakt, som på film. En cyklist tvingades kasta sig åt sidan för att undgå att bli påkörd.

Kvinnan åtalades för vårdslöshet i trafik och nekade till brott. Hon anlitade stjärnadvokaten Johan Eriksson i hopp om att bli friad.

Under våren dömdes hon till vårdslöshet i trafik i Stockholms tingsrätt, 40 dagsböter, 14 800 kronor. Tingsrätten ansåg att kvinnan borde ha sänkt farten och haft mer koll över situationen.

– Klart hon är besviken, sa hennes advokat Johan Eriksson då.

Domen överklagades till hovrätten, som i juli sa nej till prövningstillstånd. Beslutet överklagades till Högsta domstolen. Johan Eriksson menade att hovrätten gjort en felaktig bedömning.

”Tingsrättens dom är knapphändigt motiverad och i strid med praxis på området”, skrev advokaten i överklagandet.

Enligt honom har inte samtliga omständigheter för att bedöma om kvinnan är skyldig lyfts fram. Som att de två vittnena, vars uppgifter har legat till grund för domslutet, inte har varit tillförlitliga eftersom de har varit i kontakt med varandra efter händelsen. Om de har tagit intryck av varandra påverkar det bevisvärdet.

Nu har Högsta domstolen sagt nej till prövning av fallet. HD ger endast prövningstillstånd i undantagsfall, om det finns synnerliga skäl för en prövning. Det finns det inte enligt HD.

”Jag är såklart besviken att HD inte beviljade prövningstillstånd eftersom vi anser att tingsrättens dom är fel”, skriver advokat Johan Eriksson i ett sms till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt kvinnan.

Publisert:

LÄS VIDARE