Anne-Lie Rydé om svårigheten att hitta kärleken: ”Under flera år gick jag i terapi”

Fyller 65 år: ”Känner mig inte äldre”

Anne-Lie Rydé.
Anne-Lie Rydé.

I helgen har Anne-Lie Rydé fyllt 65 år.

Nu berättar sångerskan om bråken i Raj Montana Band, mardrömmen när stämbanden brakade och svårigheten att närma sig män.

– Under flera år gick jag i terapi.

Hon äntrade scenen redan 1978, men det stora genombrottet kom fem år senare med första soloskivan och hitlåten ”Segla på ett moln” av Per Gessle.

I helgen fyllde sångerskan Anne-Lie Rydé 65 år, något hon tar med en smärre klackspark.

– Man blir påmind om att den sista tredjedelen börjar nu. Men jag har dealat med min dödsångest för länge sedan. Jag känner ingen rädsla eller ångest. Hur mycket jag än försöker så känner jag mig inte äldre och ni hittar nog ingen mer levnadsglad person än jag.

Tumult och kärlek i Raj Montana

På 80-talet turnerade jubilaren med Raj Montana Band som bestod av forna kärleksparet Dan Hylander och Py Bäckman, och det var inte helt friktionsfritt alla gånger.

– De bråkade rätt mycket, men jag lyckades hålla mig utanför det där. Men en gång blev jag så arg att jag kastade en stor sprayflaska mot Dan som råkade träffa honom i huvudet. Men jag vill tillägga att vi fortfarande är vänner, säger hon och skrattar åt minnet.

– Men det var en fantastisk tid och ibland fick jag nypa mig i armen. Jag blev ju också jättekär i trummisen Pelle Alsing. Till en början var han inte intresserad, men jag lyckades omvända honom och 1984 gifte vi oss. Han gick ju sorgligt nog bort för snart ett år sedan. Det är helt ofattbart.

Anne-Lie Rydé genombrottsåret 1983.
Anne-Lie Rydé genombrottsåret 1983.

Anne-Lie Rydé är framför allt hängiven rockmusiken, men av en slump blev det schlager på 90-talet i samband med ”Stulna kyssar”.

– Jag hade varit mammaledig och ville göra ett hobbyprojekt för att komma igång. Då föreslog jag att jag skulle tolka den svenska schlagerskatten som jag växte upp med på 60-talet. Men jag hade aldrig räknat med att det skulle bli en sådan succé.

Dina stämband brakade några år tidigare, vad hände?

– Det var sådant drama. Jag stod på scenen och plötsligt kändes det som någon hällde ner ett kilo sand i halsen. Jag fick inte fram en ton. Det visade sig att ett blodkärl hade brustit inne i stämbandet. Sedan hände exakt samma sak två gånger till. Då var det vinna eller försvinna, säger Anne-Lie Rydé som till slut fick hjälp av bortgångna rösttekniska tränaren Ebba Nilsdotter.

Lever ensam - men hoppas..

Privat lever Anne-Lie Rydé ensam. Hon har tidigare sagt att den komplicerade relationen till fadern har gjort att hon har svårt med nära relationer.

– Under långa perioder var relationen med pappa inte existerande. Det är nog därför jag har svårt att närma mig en man och våga göra mig beroende. Det är nog inte så konstigt. Men jag har verkligen försökt, och jag har en jättefin relation till min dotters pappa. Men det där sitter långt inne och under flera år gick jag i terapi.

Men Anne-Lie Rydé ser trots allt an på framtiden med tillförsikt.

– Jag är fortfarande övertygad om att jag kommer träffa mitt livs kärlek.

Publisert:

LÄS VIDARE