Daniel Craig: Det finns lite av mig i James Bond

Skådespelaren om att ta farväl av rollen: ”Det var känslosamt”

Daniel Craig och Ana de Armas i ”No Time To Die”.
Daniel Craig och Ana de Armas i ”No Time To Die”.

Nu är det bara några dagar kvar till premiären på nya James Bond-filmen ”No time to die”.
Daniel Craig, 53, har då under 15 år gjort fem filmer som agent 007.
– Jag är stolt över att det nu finns lite av mig i James Bond – men inte särskilt mycket av James Bond i mig, säger han till Aftonbladet.

I mars förra året var jag så här nära att boka flyg och hotell i London inför en pr-helg med hela gänget kring nya James Bond-filmen ”No time to die”.

Sedan kom coronapandemin och världspremiären sköts upp från 3 april till 12 november i fjol. Och sedan har den skjutits upp igen och igen. Men nu är väntan över. Galapremiär i Royal Albert Hall i London tisdag 28 september. Med kunglig närvaro, ryktas det. Riktig premiär över stora delar av världen på torsdag, bland annat här i Sverige.

Och då drar pr-maskineriet igång. Under pandemin har det mest blivit digitala zoom-intervjuer och så även nu.

Fast filmen har vi inte fått se i förväg, något som är ovanligt i dessa sammanhang. Vi har fått hålla tillgodo med en 45 minuter lång reklamfilm, ”Being James Bond”, med Daniel Craig och producenterna Barbara Broccoli och Michael G Wilson.

Under söndagseftermiddagen sitter jag framför datorn vid köksbordet. Vi är ett gäng skandinaviska journalister som väntar och väntar. Daniel Craigs lunch drar ut på tiden. Sedan dyker han upp, drygt en timme försenad.

Daniel Craig.
Daniel Craig.

Det är din femte och sista film. Känner du extra press på grund av det? Eller för att vi har fått vänta så länge på filmen?

– Vi får sätta allt i perspektivet att vi har haft nästan två år när världen har befunnit sig i ett helt främmande läge. Vi har alla haft det svårt. Jag är tacksam för att filmbolaget hållit nerverna i styr så att vi nu äntligen kan se filmen på bio. James Bond och alla andra storfilmer ska verkligen ses på en stor filmduk.

En dansk journalist som har pratat med David Dencik, den dansk-svenska skådespelaren som spelar en kidnappad vetenskapsman i filmen, säger att hon hört att de två gjorde den allra sista scenen tillsammans på inspelningen. Vad kan Daniel Craig säga om det?

– Ska jag berätta mer om den scarf och champagneflaska jag gav honom (skratt). Det var bara en present, ett tack för allt bra jobb han gjort på filmen. Sista inspelningsdagen är ofta föga märkvärdig. Alla tar mest bara farväl av varandra. Men nu kom hela gänget, både bakom och framför kameran, dit. Jag var tvungen att hålla ett tal inför alla. Det var känslosamt. Scenen som David och jag gör… den var inte så märkvärdig, vi bara promenerar bort från kameran.

Daniel Craig utnämndes nyligen till heders-kommendör av den brittiska flottan, samma rang som Bond har.
Daniel Craig utnämndes nyligen till heders-kommendör av den brittiska flottan, samma rang som Bond har.

Filmen avslutades för över två år sedan. Tror du den har förlorat sin relevans genom att premiären skjutits upp så länge?

– Det vet jag inte… det tror jag inte. Jag är stolt över filmen, nu är det upp till publiken att säga sitt.

Filmen har plåtats av en svensk Oscarsvinnande filmfotograf, Linus Sandgren. Hur viktig har han varit för filmen?

– Det Linus har gjort… nu säger jag det igen, filmen ska ses på en stor filmduk, för han har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Jag får slut på superlativer om jag ska försöka beskriva hur viktig han varit för filmen.

Filmen har gjort dig rik och världsberömd. Vad tar du själv med dig från dessa fem filmer och femton år med James Bond?

– En väldigt massa nyttiga erfarenheter. Jag har fått chansen att jobba med de allra bästa i filmbranschen, både bakom och framför kameran. Varje dag har jag lärt mig något viktigt, om jobbet, om människor, om hur man löser problem.

– Alla skådespelare bidrar med sig själva i alla roller de spelar. Så jag är stolt över att det nu finns lite av mig i James Bond – men inte särskilt mycket av James Bond i mig, säger han.

Vi har blivit utlovade en kvarts samtal. Efter 8 minuter och 10 sekunder får vi plötsligt veta att tiden är ute.

Men på torsdag får vi i alla fall mycket av agent 007. Nya Bond-filmen klockar in på 2 timmar och 43 minuter, nytt längdrekord.

Publisert:

LÄS VIDARE