Jessica Chastain

Jessica Chastain: Liv Ullmann älskade att berätta historier och skvallra

Hollywoodstjärnorna berättar om USA-versionen av ”Scener ur ett äktenskap”

Av: 

Jan-Olov Andersson

”Scenes from a marriage”.
”Scenes from a marriage”.

NÖJE

VENEDIG. Måndag 13 september har USA-versionen av Ingmar Bergman-serien ”Scener ur ett äktenskap” premiär på HBO Nordic.
Men världspremiären ägde rum på bio, på filmfestivalen. Och Hollywoodstjärnorna Oscar Isaac och Jessica Chastain är väl förtrogna med originalet.

– När jag filmade med Liv Ullmann, skvallrade hon hela tiden om Bergman och serien, säger Jessica Chastain till Aftonbladet.

Tv-serien från 1973 med Erland Josephson (1923-2012) och Liv Ullmann blev en snackis och storsuccé inte bara i det svenska folkhemmet, utan runt hela världen. Den lär ha bidragit till att skilsmässorna ökade.

Hemma i Israel satt Hagai Levi, nu 58 år och då religiös tonåring, och blev fascinerad utan att riktigt förstå allt i serien. Men han såg om den. Igen och igen. Tappade tron längs vägen. Blev film- och tv-regissör, mest känd för USA-serierna ”In treatment” och ”The affair”. När han var i Stockholm för att göra pr för den förstnämnda, för sju år sedan, kontaktades han av Daniel BergmanIngmar Bergmans nu också 58-åriga son, som själv gjorde några långfilmer på 1990-talet.

Oscar Isaac, Jessica Chastain och Hagai Levi.

Han föreslog att Hagai Levi skulle göra en USA-version av pappans tv-serie.

– Jag var motsträvig. Varför göra om något så bra? Men han ville få in barnen i historien, som saknades helt i hans pappas version. Till sist, när jag kom på att byta roller mellan könen, tänkte jag att det kan ju bli rätt bra. I Bergmans original är ju han en riktig skitstövel som bara bedrar och lämnar sin fru. Nu är det hustrun som är otrogen och drar vidare. Men hon är ändå en person man kan förstå och tycka om. Och han är en modern och mer jämställd man.

Oscar Isaac och Jessica Chastain på filmfestivalen i Venedig.

Älskare från Tel Aviv

Men kan man inte säga att du redan hade gjort en liknande historia, med ”The affair”?

– På sätt och vis. ”Scener ur ett äktenskap” var en stor inspirationskälla för den, men efter ett par säsonger utvecklade sig ”The affair” till något helt annat, säger Hagai Levi.

I ”Scenes from a marriage” är Jonathan och Mira ett par i övre medelklassen med en ung dotter. Så träffar hon en älskare från Tel Aviv genom jobbet och äktenskapet brakar samman. Ändå kan de inte riktigt slita sig från varandra.

Från början skulle Oscar Isaac och Michelle Williams gjort rollerna. Men hon hoppade av i sista stund, det krockade med en annan inspelning,och jobbet gick till Jessica Chastain.

Oscar Isaac och Jessica Chastain.

När jag frågar dem – 42 respektive 44 år – vad de har för förhållande till Bergmans filmer, de är för unga för att ha vuxit upp med dem, förstår jag genast varför särskilt Jessica kände sig som klippt och skuren för rollen.

– År 2014 regisserade Liv Ullmann mig, Colin Farrell och Samantha Morton i ”Miss Julie”, en version av Strindberg-pjäsen som utspelas på Irland. Inför den läste jag både Livs självbiografi och dottern Linns roman om att ha vuxit upp med Liv och Ingmar. Man vill ju ha lite koll (skratt). Sedan visade det sig att Liv älskade att berätta historier och skvallra om allt det som inte står i böckerna…

– Vi har fortsatt hålla kontakt, vi har e-mejlat till varandra efter att jag fick rollen.

Originalet ”Scener ur ett äktenskap” med Erland Josephson och Liv Ullman.

Om sexscenerna

Oscar Isaac har också bra koll på Bergman.

– Jag har sett många av hans filmer. Då jag är gift med en skandinavisk kvinna (danska regissören Elvira Lind) har jag lite extra koll på vad som händer i er del av världen. Och när Max von Sydow var med några dagar i samma Star Wars-film som jag, pumpade jag honom hela tiden på Bergman-historier.

Oscar och Jessica gick skådespelarutbildningen ihop i New York och har alltså känt varandra i ett tjugotal år.

– Då vi ofta pratar med varandra, inte minst om våra barn och annat privat, blev det kanske att vi liksom tog med oss jobbet hem lite onödigt mycket den här gången, säger Jessica.

– Inför sexscenerna tittade vi på andra sexscener i filmer och sa: Det kan vi inte göra, det har de redan gjort. Så i slutändan var det skönt att ha en intimitetskoordinator som bestämde åt oss, säger Oscar.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bill Skarsgård: Clark behandlade alla som skit, både män och kvinnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Jessica Chastain

Oscar Isaac

Colin Farrell

Liv Ullmann

Ingmar Bergman

Filmfestivalen i Venedig

Daniel Bergman