Stellan Skarsgård på plats i Venedig inför ”Dune”-premiären

Stellan Skarsgård i Venedig.
Stellan Skarsgård i Venedig.

VENEDIG. Nu är Sveriges största filmstjärna på plats.

För Stellan Skarsgård, 70, blir det en annorlunda filmfestival.

– På dagarna kommer jag mest att sitta på mitt hotellrum framför en tv-skärm och och göra digitala intervjuer med journalister runtom i världen, säger han.

Med 1,5 miljarder kronor i budget är ”Dune” inte bara filmfestivalens utan en av årets största filmer. Nu kan David Lynch-fiaskot från 1984 läggas till handlingarna, nu ska heta regissören Denis Villeneuve visa hur den banbrytande Frank Herbert-romanen verkligen ska bli till ett spektakulärt sci fi-äventyr. Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarskård, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa och Javier Bardem står på rollistan. Nästan alla är här i Venedig, mest för att gå på röda mattan vid kvällens galapremiär och för att delta i några officiella middagar.

Annars håller hela gänget till på lyxhotellet JW Marriott Venice Resort & Spa, på ön Isola delle Rose i lagunen.

– Jag har suttit och gjort intervjuer ihop med Dave Bautista. 4–6 minuter långa tv-intervjuer. Det är svårt att variera sig när man ska berätta om hur det är att sitta i sminket åtta timmar varje dag. Jag satt här på hotellrummet, Dave i Serbien där han filmar just nu. Men nu kommer han hit till galapremiären.

– Det är jävligt tråkigt, man vill ju hänga på Hotel Excelsior, säger Stellan.

Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i ”Dune”.
Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i ”Dune”.
Olivia Colman i ”The lost daughter”.
Olivia Colman i ”The lost daughter”.

Det är där de flesta andra stjärnorna och folk i filmbranschen bor, på Lido, vid festivalområdet. Där har Stellan, som är här med hustrun Megan Everett-Skarsgård, bott de sju, åtta gånger han tidigare varit här, senast 2019 med ”The painted bird”.
Nu ska han och de andra alltså göra digitala intervjuer med världspressen från sina hotellrum. Sverige får inte vara med på dem, Warner Brothers anser väl inte att vårt land är en tillräckligt viktig och stor marknad. Tur man har egen kontakt med Stellan.
Han tror inte han kommer att vara med på presskonferensen i dag. Alla får inte plats på podiet, då faller han nog bort då skurkrollen som Baron Vladimir Harkonen är ganska liten, om än väldigt viktig.

Hur hamnade du i filmen?

– Jag fick erbjudandet, läste manus, såg att Harkonen inte säger så mycket, men det är en rollfigur som är maffig. Han ligger som en hotande skugga över hela historien, det gäller att med den fysiska uppenbarelsen skapa ett hot.

– När jag sedan fick höra att Eva von Bahr och Love Larson, våra svenska Oscarsnominerade maskörer, hade fått jobbet att göra enbart min gubbe, blev jag ännu mer entusiastisk. De är ju bäst!

Kristen Stewart i ”Spencer”.
Kristen Stewart i ”Spencer”.

Stellan flög till Budapest i ett par omgångar. Totalt jobbade han ett tiotal dagar. För von Bahr och Larsons team på fem personer tog det åtta timmar att göra i ordning Stellan varje gång.

– Och jag gav fan i att dricka vatten, för det tog en timme att gå på toaletten. Så det gällde att inte vara bajsnödig… (skratt).

– De gjorde en dräkt som är som en silkig nattskjorta över den nakna kroppskostymen, som väger 40 kilo.

Filmbolaget har varit noga med att inte släppa för mycket bilder eller avsnitt i trailers där man ser hur Harkonen ser ut.

– Man kommer att se att det är jag, fast med en enorm kropp. Det är väl ingen rollfigur med någon djupare psykologi, men det är kul att visuellt försöka skapa någon som kanske blir oförglömlig.


FREDAGENS…

… SCHEMA
Världspremiär för två tävlingsfilmer:
Pablo Larraíns ”Spencer” skildrar helgen när Englands prinsessan Diana (Kristen Stewart) bestämde sig för att skiljas från prins Charles. Skådespelerskan Maggie Gyllenhaals regidebut ”The lost daughter” bygger på en Elena Ferrante-bok. Olivia Colman gör huvudrollen.
Utom tävlan är det premiär för Denis Villeneuves stjärnspäckade sci fi-äventyr ”Dune”. Svenskarna Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson har viktiga roller.

… NAKENDANSÖR
Roberto Benigni, bioaktuell med ”Pinocchio”, fick filmfestivalens hederspris på invigningsgalan. Han berättar att när festivalchefen Alberto Barbera ringde och berättade om priset, blev han så glad att han tog av sig alla kläder och dansade en ”nakenrumba” för sig själv. Hade nog fått höga poäng av Tony Irving…

… RIKTIGA COWBOY
I Jane Campion-filmen ”The power of the dog” spelar Jesse Plemons en ranchägare i 1920-talets USA. Han låter andra cowboys sköta grovjobbet. Men i verkligheten är han uppvuxen i Texas och var förmodligen en av få i filmgänget som kan rida och kasta lasso på riktigt.

… GLAMOUR

Publisert:

LÄS VIDARE