Josef Fares låg fem miljoner back

Varnades av revisorn efter att ha satsat allt på ny karriär

Han var nära att hamna på gatan.

Trots framgångarna som filmregissör tvingades Josef Fares ta stora lån och skuldsätta sig för att lyckas med sin nya dröm i spelvärlden.

– Det gick liksom inte ihop. När vi var mitt uppe i projektet inser jag att vi ligger fem miljoner back, säger han i ”Sommar i P1”.

Josef Fares satsade allt på spelvärlden.
Josef Fares satsade allt på spelvärlden.

Han hade haft stora framgångar med filmer som ”Jalla jalla” och ”Kopps”, men när prestationsångesten växte förlorade Josef Fares, 44, passionen för filmskapandet och började intressera sig för spelvärlden i stället.

Trots att han var ett erkänt namn i filmvärlden hade han svårt att få gehör för sin idéer i den nya branschen. I ”Sommar” i P1 berättar han om kampen för att lyckas, hur han tog stora lån och var på väg att hamna på gatan.

– De sista sex månaderna av projektet, när vi egentligen hade gått över deadline, jobbade jag gratis utan lön. Vår budget skulle ju bara räcka för ett år, säger han i ”Sommar” om det första spelet han var med och skapade, ”Brothers: A tale of two sons”.

Låg fem miljoner back

Spelet blev en framgång och vann flera prestigefyllda priser, men Josef Fares ekonomiska problem fortsatte ändå, när han året därpå satsade alla sina pengar i att starta ett eget bolag, spelstudion Hazelight. De ambitiösa planerna gjorde att Fares snart var barskrapad.

Han försökte hålla det hemligt för sina anställda, men hade under perioder svårt att få ihop pengar till deras löner.

– Vi började som ett väldigt litet team som jag tog med från utvecklingen av ”Brothers”. VI var kanske tio personer i början, men mot slutet var vi typ 35, och ambitionerna på spelet växte såklart något så sjukt mycket. I början skulle det vara ett enklare spel, men sedan blev det mer och mer och mer ambitiöst. Det gjorde att budgeten inte räckte. Det gick liksom inte ihop. När vi var mitt uppe i projektet inser jag att vi ligger fem miljoner back. Jag fick lite panik men jag sa ingenting till teamet. Jag hade ingen lön till folk på flera månader framöver. Jag tror flera idag inte vet om det, säger han i ”Sommar”.

Josef Fares berättar om skulderna i sitt ”Sommar i P1”.
Josef Fares berättar om skulderna i sitt ”Sommar i P1”.

Varnad av revisorn

Det gick så långt att Fares försökte sälja delar av sitt bolag, men utan framgång.

– Det var verkligen kaos. Jag minns så tydligt ett möte med min revisor som varnade mig att bolaget låg riktigt risigt till. Om spelet inte skulle gå hem hos folk och sälja så hade jag hamnat på gatan med tanke på alla skulder jag hade samlat på mig, säger han.

Lösningen kom genom att Josef Fares tillfälligt gick tillbaka till yrket han lämnat. Han tog uppdrag som regissör för en mängd reklamfilmer för att få in pengar och rädda sitt bolag.

– När jag tänker tillbaka på den här tiden mellan 2014 och 2018 så har jag nästan glömt allt det jobbiga. Det är som gamla relationer, man har en tendens att plocka ut de fina bitarna och förtränga allt som är dåligt. Vi hade skitkul och jag minns nästan bara det, samtidigt var det jävligt tufft.

Josef Fares sommarprat sänds i P1 måndag 7 juli 13:00.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN