Mejla

Jan-Olov Andersson

”På spåret” blir inte bättre än så här

Jan-Olov Andersson om ”hatmatchen” – och rekordpoängen

Jonatan Unge och Cecilia Düringer mot  Johan Glans och Farah Abadi.
Jonatan Unge och Cecilia Düringer mot Johan Glans och Farah Abadi.

NÖJE

Wow, vilken uppvisning!

Så mycket bättre än Cecilia Düringer och Jonatan Unge, kan ett tävlingspar knappast genomföra en match i ”På spåret”.

Roliga var de också.

I det trivsamma försnacket innan matchen drog igång, konstaterade Jonatan Unge att det var säsongens första ”hatmatch”.
Han och Farah Abadi har jobbat mycket ihop på radion i Malmö och känner varandra väl. Därför finns det en, som han sa, ”enorm rivalitet” mellan dem.

– Om Jonatan vinner över mig, kommer jag må så himla dåligt, sa Farah.

– Och om Farah vinner över mig kommer jag bli så förvånad, högg Jonatan blixtsnabbt.

Lika snabb var han att dra på tio poäng på första resmålet Boston. Efter bara några sekunder. Duon kombinerade ihop Boston Tea Party 1773 och rockgruppen Boston, som bildades ett par hundra år senare.

De klippte sedan andra och tredje resmålen Neapel och Åre på höga åtta poäng. Så många poäng ledde de också med inför andra resmålet där Farah Abadi och Johan Glans helt virrade bort sig och fick noll poäng. Där var matchen i princip slut.

Men vinnarduon gasade bara på och vann till sist med 51-22. En av de högsta poängtalen i programmets historia.

Jonatan Unge och Cecilia Düringer.

Så bra var lagen:

Betyg: 5 av 5 plus

Cecilia Düringer/Jonatan Unge. Hon är lärare, läroboksförfattare och programledare för ”P3 Historia” sedan starten 2017. Han är stå upp-komiker, poddare och har varit skådespelare i flera komiska tv-serier. Är också provokativ krönikör i Aftonbladet. Har tävlat tidigare i ”På spåret” med sin mamma Cecilia Hagen. Vann nyligen frågeleken ”Alla mot alla med Filip och Fredrik” i Kanal 5/Discovery+, ihop med Hanna Hellquist.

Utklassningsvann med 51-22. Poängserien 10, 8 och 8 på resmålen är svårslaget. Kompletterar varandra kunskapsmässigt på ett förträffligt sätt. Hade också full pott på alla delfrågor utom tre. Missade bara namnet på astronauten på den första månfärden som inte fick gå iland på månen (Michael Collins), vad en vulkanö utanför Neapel heter (Ischia) och vem som spelade titelrollen i filmen ”Ronja Rövardotter” (Hanna Zetterberg, som i vuxen ålder blev riksdagsledamot för Vänsterpartiet).

Farah Abadi och Johan Glans.

Betyg: 2 av 5 plus

Farah Abadi/Johan Glans. Hon är programledare i radio och tv. Hörs i P4:s ”Karlavagnen” och ses snart i SVT:s Melodifestivalen, där hon presenterar artisterna och är en slags sidekick till Oscar Zia. Han är en av Sveriges populäraste stå upp-komiker och har även gjort komiska roller i filmer och tv-serier. Sågs för inte så länge sedan i Kvarteret Skatans återföreningsprogram.
Tävlar för tredje gången och nådde semifinal förra säsongen. Och är egentligen bättre än denna kväll, då de var helt chanslösa. Men de är ett charmigt och roligt par, även i motgång.

Frida Hyvönen med Sahara Hotnights.

Så bra var musiken:

Betyg: 3 av 5 plus

Sahara Hotnights. Efter många års ”paus” gör de nu come back och släpper nytt album i samband med sin medverkan i programmet. Som av en händelse…

Nu förstärkta med Merit Hemmingsson på orgel i en habil (men föga spännande) version av Aerosmiths ”Dream on”. Samma sak kan man säga om Ulf Lundell-låten ”Snön faller och vi med den”, med Frida Hyvönen på piano och sång.

 

Några andra spaningar:

Kvick replik:
– Det är jag som har skickat de mejlen!

Komikern Johan Glans blixtsnabba replik på Kristian Luuks kommentar att de är ett omtyckt tävlingspar, något han sett på alla mejl till programmet.

Roligt svar:
Förhud, föreslog Johan Glans, som svar på vad den remsa heter som man fäster under en skida för att lättare kunna gå uppför backar. Rätt svar: Stighud.

Generationsfråga:
Vi som är en generation äldre än de tävlande, känner inte bara igen Ulf Lundells låt, vi vet framför allt också att han bodde ett tag i Åre och att tredje romanen ”Vinter i paradiset” utspelas där.

Reklamkupp:
Bioaktuella ”Bamse och vulkanön” fick mycket reklam när både Johan Glans och Jonatan Unge fick prata om sin medverkan där.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Rekordpoäng i ”På spåret” – Elisabet Höglund om bedriften

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Johan Glans

Sahara Hotnights

Jonatan Unge

Kristian Luuk

Farah Abadi (tidigare Erichsén)

Frida Hyvönen