Ukrainas Eurovision-band har fått specialtillstånd för att lämna Ukraina 

Favorittippade Kalush Orchestra turnerar i Europa inför Eurovision song contest

Medlemmarna i urkaniska Kalush Orchestra ska tävla i ESC och gör sitt första liveframträdande sedan invasionen av Ukraina under torsdagens stora konsert.
Medlemmarna i urkaniska Kalush Orchestra ska tävla i ESC och gör sitt första liveframträdande sedan invasionen av Ukraina under torsdagens stora konsert.

Ukrainas regering har gett Kalush Orchestra specialtillstånd.

Nu tillåts bandet lämna landet för att marknadsföra sin låt – och tävla i Turin i maj.

– Vi vill visa världen ukrainsk musik, vår anda och hur oförstörbara vi är, säger bandet i ett uttalande enligt Ukrainas tv-bolag UA:PBC.

Kalush Orchestra, som representerar Ukraina i årets Eurovision song contest, har landat i Israel för sitt första uppträdande utanför hemlandet sedan kriget bröt ut.

Ukrainas regering har förbjudit män i stridbar ålder, mellan 18 och 60 år, att lämna landet, men de sex bandmedlemmarna har fått specialtillstånd.

”Yes, vi kan officiellt meddela att Kalush Orchestra reser till Turin för att framträda live i Eurovision 2022”, skrev bandet på sin Instagram för några dagar sen.

Sedan kriget bröt ut har bandmedlemmarna på varsitt håll arbetat som frivilliga, bland annat med att transportera läkemedel och hjälpa flyktingar, rapporterar Reuters.

Blev favoriter när kriget bröt ut

Fram till att Eurovision äger rum i Italien i mitten av maj kommer Kalush Orchestra nu också att besöka olika Eurovision-evenemang för att marknadsföra sig och och föra ut Ukrainas budskap.

Under ett första stopp i Israel har bandet passat på att spela in sitt artistvykort till Eurovision song contest.

På en presskonferens på torsdagsmorgonen medverkade de, tillsammans med de andra artisterna som kommer delta i en stor Eurovision-konsert i Tel Aviv, och på frågan om vilka likheter som finns mellan Israel och Ukraina svarade bandet: ”The wish for freedom”, uppger TT.

Efter invasionen av Ukraina har Ryssland stoppats från att tävla i Eurovision song contest. Samtitidigt har det ukrainska tävlingsbidraget ”Stefania” åkt upp i topp hos vadslagningsbyråerna.

Hyllning till ukrainska mammor

Kalush Orchestras låt, som ursprungligen är en hyllning till sångaren Oleh Psiuks mamma, används flitigt i ukrainsk propaganda och har blivit viral på bland annat Tiktok.

Bandmedlemmarna har beskrivit låten som att den nu ses som en hyllning till alla ukrainska mammor som riskerar att förlora sina barn i kriget.

– Vi vill visa världen ukrainsk musik, vår anda och hur oförstörbara vi är. Vi behöver verkligen stöd i den här svåra tiden, säger bandet i ett uttalande på det ukrainska tv-bolaget UA:PBC:s Instagram.

Publisert:

LÄS VIDARE