Per Holknekt stämmer spelbolag på 10,2 miljoner

Hade 31 olika bankkort

Publicerad 2022-07-28

Per Holknekt vill att spelbolagen tar ansvar.

Under 15 år spelade Per Holknekt upp 26 miljoner kronor hos Unibet.

Nu stämmer han spelbolagets ägare Kindred och Spooniker för den skada som spelmissbruket orsakade honom.

”Det känns motiverat”, skriver Holknekt till Aftonbladet.

26 miljoner kronor.

Så mycket har entreprenören och modedesignern Per Holknekt, 62, spelat bort under sina år som spelmissbrukare.

Mellan 2005 och 2019 tog spelandet över Holknekts liv och han förlorade allt han ägde, inklusive sitt ”dåvarande äktenskap”, uppger han i stämningsansökan.

Nu stämmer Holknekt Unibets ägare Kindred och Spooniker för den skada spelberoendet orsakat honom. Totalt kräver han 10 252 409 kronor i skadestånd.

”Det känns motiverat”, skriver Holknekt till Aftonbladet.

Använde 31 olika bankkort

Omkring år 1995 började Per Holknekt spela på trav och andra sportevenemang, berättar han i stämningsansökan. Vid den tiden spelade han i ”begränsad omfattning”.

Tio år senare öppnade Holknekt ett konto hos Unibet och spelandet ska ha eskalerat. Fram till 2019 hade entreprenören satt in över 55 miljoner kronor på sitt spelkonto med hjälp av 31 olika bankkort, varav 10 kreditkort.

Per Holknekt spelade bort 26 miljoner kronor.

Under en period stängde Holknekt själv av sig från Unibet och i samband med att spelande avtog ska en ”VIP-manager” från spelbolaget ha hört av sig till honom. ”VIP-managern” förde över en bonusinsättning till Pers konto och kallade det för en ”present”.

Samtalen från ”VIP-managern”, som ofta kom från samma person, fortsatte och enligt stämningsansökan ledde den personliga kontakten till att entreprenörens spelande ökade alltmer.

Spelade för 2 873 200 kronor på en månad

Trots en god ekonomi under spelmissbrukets värsta period menar Holknekts advokat att spelbolaget ändå har skyldighet att försäkra sig om sina kunders spelvanor.

I Unibets årsredovisning från 2010 står det att den genomsnittliga spelaren gjorde insättningar på omkring 1 000 kronor i månaden. I augusti 2011 satte Per Holknekt in 2 873 200 kronor på sitt konto.

Per Holknekt stämmer Unibets ägare på 10,2 miljoner.

Bifogat i stämningsansökan finns mejlkonversationer mellan Unibet och Per Holknekt som visar att Unibet visste om Per Holknekts osunda spelvanor. De hade flaggat hans konto och bolagets data visade att han var i ”riskzonen”. Ändå ska inget ha gjorts, uppger entreprenören.

Kindreds svar

Till följd av missbruket lider Per Holknekt i dag av ångest, stress, sömnsvårigheter och dåligt självförtroende, uppger han i stämningsansökan.

Men till Aftonbladet säger Holknekt att han mår ”toppen”.

Maltaregistrerade Kindred vill i nuläget inte kommentera stämningsansökan.

– Vi har noterat den och har inget att säga i nuläget. Processen får ta sin tid, säger Alexander Westrell, kommunikationschef på Kindred.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln