Loreen: Jag ser inga konkurrenter

Ann Edliden/TT

Uppdaterad 2023-05-08 | Publicerad 2023-05-05

Loreen har landat i Liverpool. Bidraget ”Tattoo” är tippat att ta hem en sjunde svensk Eurovisionseger – ett favoritskap Loreen inte tar lätt på.

– Nu har svenska folket röstat fram mig, så det finns en viss press, säger hon.

Sedan vinsten i Friends Arena i mars har Loreen besökt olika evenemang för de riktigt inbitna Eurovision-fansen i Barcelona, Madrid, Amsterdam och London.

– Jag har inte vilat ut alls. Men när jag skulle till Berlin och Israel så tog det stopp, jag hann helt enkelt inte. Då skulle jag ha fått tumma på min sömn och hamnat efter.

TT: Hade du inte behövt lite återhämtning efter Melodifestivalen?

– Det här med att man behöver återhämtning låter så negativt, det handlar ju om möten med människor och det ger mig energi. Men jag drar mig också undan när jag behöver vara ensam och då är jag skittråkig. Men sedan fyller jag på och så hoppar jag in och snackar för det är så härligt att vara närvarande, jag älskar det!

”Måste akta mig”

I London sjöng Loreen på gayklubben Heaven inför 4 000 i publiken. Hon berättar att responsen var allt hon hade hoppats på, både för henne personligen och för låten ”Tattoo”.

– Folk sjöng med i låten, det blev allsång och var så fruktansvärt vackert. Det är mäktigt att folk gillar det jag gör, men jag måste akta mig för att inte bli för överväldigad. Jag kan bli lite tårögd och få svårt att få fram texten då.

Ända sedan segern i Melodifestivalens deltävling i Malmö har Loreens låt ”Tattoo” legat högst hos spelbolagen som det bidrag som tippas ta hem segern i årets Eurovision Song Contest.

Inga odds

Loreen försöker att hålla förhandssnacket på en lagom nivå, även om det är svårt. Några odds vill hon inte ta del av.

– Ju mindre du vet om allt utanför skapandet desto mindre distraherad blir man. Om jag har fullt fokus på kreativiteten så får universum bestämma vad de vill göra med den grejen, det kan inte jag kontrollera. Så fort hjärnan spinner i väg på oddsen: ”Vad kan jag göra för att få bättre siffror?” är det förödande.

Någon konkurrens med de andra tävlande artisterna vill hon inte heller kännas vid.

– Det är ett mindset jag har, att jag inte ser dem som konkurrenter. Däremot tittar jag på deras energier. Käärijä från Finland har en viss energi. Han är ganska intensiv, det finns en chans att folk är sugna på det. Jag har en mer moderlig, varm energi. Det ska bli spännande att se var världen står någonstans.

Just Finlands Käärijä och bidraget ”Cha cha cha” nämns ofta i spekulationerna om vem som skulle kunna stoppa Sverige från en jordskredsseger.

Mindre scenkonstruktion

Något annat som kan sätta käppar i hjulet är scenbygget, där de sammanlagt 1,8 ton tunga led-skärmarna från Melodifestivalen verkar saknas på scenen i Liverpool. Enligt bilder från repetitionerna är det en betydligt smidigare – och mindre imponerande – konstruktion.

– Det är helt andra förutsättningar, men utan att säga för mycket så kan jag avslöja att det kommer bli jävligt bra. Det blir inga förändringar när det kommer till visionen, jag skyddar den och SVT och jag är ett team där.

Eftersom Loreen redan har vunnit Eurovision en gång tidigare (med ”Euphoria” 2012) vet hon vad som väntar under den intensiva veckan fram till finalen. Samtidigt innebär det att förväntningarna är högre än på en okänd artist.

– Jag känner ingen press när det gäller att vara storfavorit, utan tacksamhet. Men jag har egna krav på mig själv som jag har lyckats omvandla till disciplin. Jag vill inte tänka ”om jag hade investerat mer energi hade resultatet blivit annorlunda då?” Jag vill göra mitt yttersta.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln