Loreen skriver historia – vinner Eurovision igen

Ann Edliden/TT

Uppdaterad 2023-05-14 | Publicerad 2023-05-13

Loreen skriver historia i Liverpool. Hon vinner Eurovision med ”Tattoo” och blir därmed den första kvinnan att ta hem tävlingen två gånger.

– Just nu känns allt surrealistiskt, jag är alldeles överväldigad, säger hon.

Den svenska artisten har haft oket av ett rejält favoritskap hängande över sig inför finalen – samtidigt som experterna har varnat för uppstickaren Käärijä från Finland, som fick publiken att gå upp i brygga med sitt energifyllda bidrag ”Cha cha cha”.

Men Loreen levde upp till förväntningarna och kunde nu elva år efter segern i Baku med ”Euphoria” lyfta Eurovision-statyetten mot skyn.

Efteråt är hon rörd, men samlad. När TT träffar henne har hon inte hunnit smälta resultatet ännu.

– Det är nästan så att det inte går att ta in, säger hon.

TT: Vad tänkte du när du satt där och Finland låg i ledningen efter publikrösterna?

– Jag minns inte att jag tänkte något speciellt. Varken att ”nu är det kört” eller något annat. Jag försökte bara vara i mig själv och andas.

TT: Vad är det första du ska göra efter det här?

– Direkt efter det här? Jag ska tacka alla som har varit runtomkring mig hela tiden. Jag har så många jag måste tacka, herregud!

Finland också favorit

Hela veckan har Finlands bidrag pekats ut som det enda numret som kan utmana tidigare Eurovisionvinnaren Loreen. Spekulationerna inför finalen har handlat om att än den ena än den andra skulle ta hem hela rasket.

När alla juryröster hade presenterats låg Loreen etta med 340 poäng – medan Käärijä bara hade 150 poäng och låg fyra. Tvåa låg Israels Noa Kirel och trea Italiens Marco Mengoni.

Besvikelsen var stor i Finland efter beskedet att landet, som hade hoppats på sin andra vinst i Eurovision, ”bara” kom tvåa.

”Målet var att vinna, och trots att placeringen är historisk känner jag mig lite besviken just nu”, säger Käärijä i ett pressmeddelande enligt finländska Yle.

I den nervpirrande avslutningen fick Finland flest röster av tittarna, men Loreen vann eftersom hon var den som tog hem en så stor andel av jurygruppernas poäng.

Sändningen från Liverpool inleddes med ett nummer där bland andra fjolårets vinnare, Kalush Orchestra rappade, dansade och sjöng sin vinnarlåt ”Stefania”.

Sedan följde en flaggparad med samtliga tävlande länder – till tonerna av fyra ukrainska Eurovisionveteraner: Go_a, Jamala, Tina Karol och Verka Serduchka som gästartister.

Brittisk-irländska programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Graham Norton och den ukrainska programledaren Julia Sanina delade på värdskapet under kvällen.

Cornelia Jakobs sjöng

Av tävlingsbidragen bjöds på bland annat Edith Piaf-aktig disco från Frankrike, australisk glamrock med keytar och druidpop från Moldavien.

Som första mellanakt ackompanjerade trummisen Roger Taylor från Queen fjolårets tvåa Sam Ryder, som framförde sin senaste singel ”Mountain”.

Andra mellanakten, en hyllning till Liverpoolartister som John Lennon och Atomic Kitten, innehöll fjolårets svenska tävlande Cornelia Jakobs som sjöng en cover på Mel C:s låt ”I turn to you”, i en pool med vatten på scenen. Akten kulminerade i Nederländernas Duncan Laurences smäktande version av fotbollsklassikern ”You'll never walk alone”.

En annan svensk som syntes i sändning var Björn Ulvaeus som berättade om hur livet förändrades för Abba-medlemmarna efter Eurovisionvinsten i Brighton 1974.

ANNONS