Artisterna säger ifrån: Sluta kasta saker på oss

Efter kastattackerna – sätter ned foten

Esther Arndtzén/TT

Publicerad 2023-07-09

När artisten Bell uppträdde på Storsjöyran förra året kastade folk flaskor och snusdosor på henne.

De senaste veckorna har flera liknande fall uppmärksammats, och artisterna börjar tröttna.

– En risk man inte ska behöva ta som artist, säger hon.

Att fans kastar saker på scen när en favoritartist uppträder är inte ett nytt fenomen. Men efter de senaste veckornas intensiva våg av incidenter, vissa våldsamma, som uppmärksammats i medierna börjar artisterna säga ifrån.

När svenska artisten Bell turnerade förra sommaren råkade hon själv ut för att folk kastade saker på henne.

På Storsjöyran i Östersund fick hon nog.

– Redan under andra låten började det flyga saker upp på scenen från unga killar i publiken. Det var flaskor, snusdosor, kläder, korkar. När jag bröt för att säga ifrån så triggade det folk till att kasta ännu mer.

– Förra sommaren hände det mig på nästan alla mina spelningar. Det känns som att vi är många som varit med om det någon gång.

Bell Mothander slog igenom på Tiktok under artistnamnet Bell, med låten "Missförstått". Arkivbild.

”Ett krisläge”

Bell Mothander är långt ifrån ensam. När den amerikanska sångerskan Bebe Rexha träffades av en mobiltelefon i ansiktet under en konsert i New York tidigare i juni skadades hon så pass illa att hon behövde sys.

Musikjournalisten Rob Sheffield påkallade den illavarslande trenden i en krönika i den amerikanska musiktidningen Rolling Stone tidigare i juni. ”Ett krisläge har nåtts de senaste veckorna ‒ en oroande och avskyvärd epidemi av publikaggressioner mot artister”, skrev Sheffield och menade att kvinnliga artister råkat särskilt illa ut.

Bland annat kastade ett fan ett objekt i ansiktet på countrysångerskan Kelsea Ballerini under en konsert i Idaho, Ava Max blev slagen av en man som tog sig upp på scen i Los Angeles och efter att Harry Styles uppträdde i Wien den 8 juli spreds ett filmklipp på Twitter där artisten får ett objekt kastat i ögat.

Adele varnade publiken att uppföra sig under hennes konsert på Caesars Palace i Las Vegas 5 juli. Arkivbild.

Adeles kraftfulla varning

Nyligen sade världsstjärnan Adele ifrån på skarpen under en konsert i Las Vegas.

– Har ni märkt att folk verkar ha glömt konsertetikett på senaste tiden? Folk kastar saker på scen, har ni sett det? Ni skulle bara våga, ni skulle bara våga kasta något på mig. Då kommer jag att döda er, varnade hon.

Veckan efter attacken mot Bebe Rexha i New York sågs hon bära stora skyddsglasögon på en konsert i Los Angeles.

Festivalarrangören David Arkhult, som bland annat jobbar med Brännbollsyran i Umeå, säger att det kan vara svårt att hindra folk från att kasta saker på scen. Förutom att visitera besökare vid ingången finns det lite man kan göra. På årets Brännbollsyran hände det ett fåtal gånger, men ingen kom till skada. Men arrangörerna är beredda att porta åskådare som bryter mot reglerna.

– Det är absolut inte okej att kasta saker på artister. Ser vi någon göra det kastas de ut och vi klipper bandet. Jag hoppas att detta inte är en trend som kommer till Sverige, säger David Arkhult.

Flera stora artister har de senaste veckorna råkat ut för att fans kastat saker på dem på scen. Från vänster: Kelsea Ballerini, Pink, Bebe Rexha och Harry Styles. Arkivbild.

Fans vill ha content

På Tiktok har bristande konsertetikett diskuterats i månader och många föreslår att det har att göra med att folk är ovana att gå på konserter efter pandemiåren. Det är något som Markus Larsson, rockjournalist på Aftonbladet tillbakavisar.

– Jag tror definitivt inte på pandemin som förklaring. Det är bara svammel, som om det skulle ha något att göra med fårskallarnas beteende, säger han till TT.

Så varför denna nya uppsjö av fans som kastar saker på artister? Sociala medier kan ha en roll att spela, när fans vill skapa innehåll för Tiktok och Instagram, förslår Markus Larsson. Att få en artists uppmärksamhet och dessutom fånga det på video kan leda till att man blir viral.

– Några kanske vill skapa content för sociala medier. Och det är i så fall en sjuk utveckling. Men vem vore förvånad?

Artisten Bell tycker att de senaste veckornas händelser är oroväckande.

– Jag vet inte vad det mer finns att säga annat än att det är fett obehagligt och respektlöst.

– Det finns hur mycket bra publik som helst, och det är ju de som spelar roll. Men det är jättetydligt att det trendar bland vissa grupper att hetsa varandra till att kasta saker, knuffas och sånt.