Kjell Bergqvist fyller 70: ”Förhoppningsvis får jag hänga med ett tag till”

Skådespelaren om åldrandet, dödshoten och kärleken

Publicerad 2023-02-23

Idag fyller Kjell Bergqvist 70 år.

Den folkkäre skådespelaren jobbar för fullt men ser rött när det kommer till auktoriteter och maktmissbruk.

– Det har hänt att jag har lämnat filminspelningar.

Han har varit aktiv som skådespelare i över 50 år och har otaliga filmer och tv-serier på sitt cv som ikoniska ”Jack”, ”Den bästa sommaren”, ”Bröllopsfotografen” och ”Bäckström”.

Idag fyller folkkäre Kjell Bergqvist 70 år, något han beskriver som märkligt.

– Jag känner en förundran över hur fort livet går, men förhoppningsvis får jag hänga med ett tag till. Men jag har ingen noja. Man får vara glad för att man har fått vara med så här länge, det är inte alla förunnat, säger han och förklarar att det blir ett stillsamt firande med familjen men att en längre resa till huset i Thailand samt Borneo och Bali förmodligen väntar i början av sommaren.

Kjell Bergqvist.

”Jättemånga roller för äldre män”

På tal om åldrande har du sagt att när det kommer till jobbet är varje grått hårstrå värd sin vikt i guld?

– Precis. Jag läste nyligen en artikel om att vi män får grånas med värdighet medan det inte riktigt är så för kvinnor. Under alla år jag har jobbat har det funnits jättemånga roller för äldre män, men inte alls lika många för äldre kvinnor. Men tack och lov börjar det ändras lite, idag finns det fler kvinnoroller och det är också fler kvinnor som regisserar och skriver.

Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist i tv-serien ”Bäckström”.

Kjell Bergqvist jobbar fortfarande för fullt. Han har en del projekt på gång som han ännu inte får uttala sig om och nästa år kommer den tredje säsongen av populära ”Bäckström”. Men Kjell Bergqvist tar sig inte an vad som helst och har alltid varit tydlig med hur han vill ha det. Han ser exempelvis rött när det kommer till auktoriteter.

Jag vill inte ha några kvinnomisshandlare eller narkomaner vid fikabordet

– Det har hänt att jag har lämnat filminspelningar och sagt att jag kommer tillbaka när de har rett ut vissa saker. Jag har väldigt svårt för maktmissbruk och när folk utnyttjar sina positioner eller trycker ner andra. Jag tål inte att se det.

– När jag jobbar med större produktioner är jag med från början och har gärna synpunkter på vilka jag vill jobba med. Det är inte jag som bestämmer, men jag vill inte ha några kvinnomisshandlare eller narkomaner vid fikabordet och har sett till att hålla dem borta från inspelningarna.

Kjell Bergqvist har tydligt tagit ställning mot SD.

Simskola för barn i Thailand

Vid sidan om arbetet driver han tillsammans med hustrun Karin Bergqvist, 51, stiftelsen ”Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse” som bland annat har startat en gratis simskola för barn i Thailand.

Något han också är djupt engagerad i är kampen mot Sverigedemokraterna och i valet 2018 fick han runt 300 svenska kändisar att skriva under ett upprop mot partiet. Men tilltaget uppskattades inte av alla och under en period tvingades Kjell Bergqvist ha livvakter.

– Man får ett gäng som hoppar på en och tycker man ska ruttna bort i ett kärr i Thailand. Det är klart det inte är roligt, men jag skakar av mig sådant. Däremot vill jag inte att det ska drabba familjen, men vi har inte råkat ut för något hot. Det har bara varit mot mig personligen.

Kjell Bergqvist och Yvonne Ryding.

Bra relation med ex-frun Yvonne Ryding

Privat lever han som sagt med Karin Bergqvist och nästa år firar de 20 år som gifta.

– Vi har ett fantastiskt liv och äktenskap. Karin är en underbar kvinna som är klok, tålmodig och älskvärd på alla sätt.

Kjell Bergqvist.

De skiljer 18 år mellan er, är det något ni har fått höra?

– Faktiskt inte, men det hade jag väntat mig. Min exfru Yvonne (Ryding, reds anm.) har också varit helt fantastisk mot Karin från början. Att det inte skulle varit så hade jag annars kunnat tänka mig när jag och Yvonne inte riktigt var on speaking terms. Men de har varit jättebra vänner i alla år och i julas var vi i Thailand hela gänget. Jag tycker vi har lyckats bra. Det är klart det var några år runt skilsmässan som inte var så jävliga roliga, men sedan har det verkligen funkat bra.

Tillsammans med Yvonne Ryding har Kjell Bergqvist döttrarna Sandra, 34, och Nathalie, 29, och han har även dottern Johanna, 49, från en tidigare relation. För femton år sedan blev han pappa på nytt när sonen Leo föddes.

– Jag började ett nytt liv igen, den här gången med en liten kille. Han är 15 år nu och allt funkar så bra. Leo är verkligen en skön lirare.

Kjell och Karin Bergqvist.

Fakta: Det här är Kjell Bergqvist

Namn: Kjell Bertil Leonard Bergqvist
Född: 23 februari 1953 i Stockholm
Familj: Hustrun Karin, fyra barn och barnbarn
Karriär: Aktiv som skådespelare sedan 70-talet och har medverkat i filmer och tv-serier som ”Jack”, ”Den bästa sommaren”, ”Beck”, ”Bröllopsfotografen”, ”Springfloden”, ”Bäckström” m.m.
Aktuell: Fyller 70 år idag.

Örjan Ramberg, Kjell Bergqvist och Göran Stangertz i filmen ”Jack”.

ANNONS