Tv-profilen pekas ut som hjärnan bakom miljonhärvan

Ska ha lurat till sig över 12 miljoner kronor – nu inleds rättegången

avJamshid Jamshidi, Torbjörn Ek

Identitetsstölder, falska internetlån och löften om hälso- och träningsläger som aldrig blivit av.

I dag inleds rättegången mot totalt 11 personer i mångmiljonhärvan – med en känd tv-profil i centrum.

– Bevisningen är bra, det är många målsäganden som har utsatts för samma saker och vi har en stor mängd skriftlig bevisning, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

11 personer står åtalade för omfattande bedrägerier och penningtvätt. I centrum finns tv-profilen som pekas ut som hjärnan bakom miljonhärvan.

Rättegången inleddes på måndagen och tv-profilen står åtalad för dels grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, men också för över 30 fall av grovt bedrägeri där han anklagas för att ha lurat till sig över 12 miljoner kronor.

– Bevisningen är bra, det är många målsäganden som har utsatts för samma saker och vi har en stor mängd skriftlig bevisning. Det handlar om mycket kontoutdrag och hanterande av utländska betaltjänster bland annat. Det är ett stort ärende. Nu är det upp till tingsrätten att pröva det, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

Kommit över andras bank-ID

Pengarna ska tv-profilen ha kommit över från såväl privatpersoner som olika kredit- och låneinstitut.

Enligt stämningsansökan ska tv-profilen ha lyckats låna miljontals kronor från olika banker bland annat genom genom att ha kommit över andra personers bank-ID eller genom att ha fått det att se ut som att någon annan person tagit lånen:

”Om kreditinstituten känt till att det varit NN (tv-profilen, reds anm) som var den verklige låntagaren hade lånen inte beviljats”, står det i åklagarens stämningsansökan.

Tv-profilen, som drivit ett hälsohem, åtalas också för att ha lurat till sig pengar genom att få privatpersoner att betala tiotusentals kronor i deposition för träningsläger som aldrig blivit av.

– Han spelar snäll och tillmötesgående i sms och mejl och låtsas som att han gör rätt för sig, men han bara slingrar sig. Han är väldigt manipulerande, har en av kvinnorna som polisanmält tv-profilen tidigare sagt till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: CONNY SILLÉN
Tv-profilen under en häktningsförhandling.

Riskerar sex års fängelse

De övriga åtalade i bedrägerihärvan åtalas för olika typer av penningtvättsbrott där de ska ha låtit tv-profilen använda sig av deras bankkonton, dit pengar betalats in för att sedan föras över till konton som tv-profilen kontrollerat. Men i centrum för härvan står tv-profilen, enligt åtalet, och det är han som enligt åklagaren har gjort sig skyldig till totalt 25 fall av grovt bedrägeri, åtta fall av grovt bedrägeri med urkundsförfalskning och ett fall av bedrägeri.

– Om man fälls för grovt bedrägeri är det minimum sex månaders fängelse och det kan ge upp till sex år, säger åklagaren Fredrik Ingblad, men vill inte gå in på vad han kommer att yrka på för straff för tv-profilen.

– Det är för tidigt att säga det, vi får se i slutet av rättegången vad som har kommit fram, så det vill jag inte kommentera.

TV-profilen greps och häktades i slutet av november förra året efter att ha varit efterlyst sedan tidigt samma sommar.

”Jag är ingen dålig människa”

Enligt åklagarens stämningsansökan har tv-profilen i förhör bekräftat delar av händelseförloppet i samtliga fall han åtalats för, men förnekar brott. När Nöjesbladet var i kontakt med honom angående anklagelserna om att folk lurats på pengar i februari förra året sa han:

– Jag har haft det tufft, jag har gjort fel i vissa situationer, men jag är ingen dålig människa. Jag försöker inte lura någon eller äta upp någons pengar.

Nöjesbladet har varit i kontakt med tv-profilens advokat Sargon De Basso via mejl:

”NN (tv-profilen, reds anm) är misstänkt för bokföringsbrott (grovt) och försvårande av skattekontroll. Det var denna del som avhandlades idag. Han erkänner och underkastar sig ansvar i denna del”, skriver han.

”I morgon (läs: tisdag) börjar ”bedrägeridelen” av förhandlingen. I den delen förnekar han brott och bestrider skadeståndsansvar för samtliga åtalspunkter. Det är allt jag har att säga för närvarande beträffande misstankarna”, skriver tv-profilens advokat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Ekobrott