Mandelmanns stänger gården i sommar – har inte hänt på 20 år

Drastiska beslutet: ”Inte vana med att vara lediga”

Coronaviruset slår hårt mot Marie och Gustav Mandelmann.

De folkkära tv-bönderna tvingas stänga ner sin gård i sommar – något som inte hänt på 20 år.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Marie Mandelmann.

De har drivit sin gård Djupadal i Skåne sedan flera år tillbaka. Gustav Mandelmann, 55, och Marie Mandelmann, 56, har aldrig tvingats stänga igen under sommaren förutom vid ett tillfälle, år 2000, då Marie var höggravid.

Men coronaviruset tvingar nu det folkkära tv-paret till drastiska åtgärder den här sommaren. De stänger gården och kommer inte att som vanligt ha öppet för besökare till gården, caféet och gårdsbutiken, något tidningen Land var först med att rapportera om.

– Vi måste göra det så som läget är. Vi kan inte anställa massor av sommarpersonal. Så vi har tagit beslut om att vi stänger igen i sommar. Sen får vi se i slutet av sommaren om det går att få tag på personal och om vi kanske kan ha skördemarknad eller liknande. Men just nu vågar vi inte ha öppet, säger Marie Mandelmann till Aftonbladet.

”Nu kanske vi hinner vila lite”

Detta är första gången på 20 år bönderna tvingas stänga.

– Alla känner likadant. Det är ett exceptionellt läge. Nu kanske vi hinner ta ett par dagar ledigt och göra saker som vi inte hunnit med. Kanske måla, cykla och renovera fasaden. Vi har ändå hållit igång den här gården i 23 år, så nu kanske vi hinner vila lite, säger hon.

Mandelmanns stänger gården i sommar – har inte hänt på 20 år
Mandelmanns stänger gården i sommar – har inte hänt på 20 år

Marie Mandelmann berättar att båda två är ganska slitna efter mycket jobb i flera år och få lediga dagar.

– Vi är inte alls vana med att vara lediga, säger hon och skrattar till.

”Känner vi oss minsta tveksamma så kommer de inte”

Under våren spelas även den femte säsongen av TV4-programmet ”Mandelmanns gård” in. Den produktionen fortsätter som vanligt, men med lite andra arbetsvillkor än vad paret är vana vid.

– De som kommer dit får inte visa några symtom. Känner vi oss minsta tveksamma så kommer de inte. Vi följer vad experterna säger och ingen som känner sig det minsta sjuk ska komma hit. De som jobbar är väldigt noggranna med att inte träffa massor av folk också, säger Marie.

Gustav Mandelmanns knä är fortfarande inte helt återställt efter operationen före jul och Marie menar att de gör allt de kan för att hålla sig skyddade.

– Hade vi inte haft tv-programmet hade vi varit väldigt skyddade. Det har varit viktigt för oss att de ta det på allvar. Både TV4 och Meter som är produktionsbolaget har gjort det väldigt bra, säger hon.

Femte säsongen av ”Mandelmanns gård” spelas in under våren med med lite andra arbetsvillkor än vanligt.
Femte säsongen av ”Mandelmanns gård” spelas in under våren med med lite andra arbetsvillkor än vanligt.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE