Bokcirklar läser vidare trots corona

Av:  TT

Bokcirkeln i Tysslinge är en av de bokcirklar som i år är med och utser Sveriges Radios romanpristagare. Från vänster: Carin Rosenberg, Agneta Ljung, Helli Malers, Christina Olsson, Ingrid Ekblad, Ulrika Hafström, Maria Sedell, Ulla Stenlund. Foto: Lina Kalmteg/Sveriges Radio.
Bokcirkeln i Tysslinge är en av de bokcirklar som i år är med och utser Sveriges Radios romanpristagare. Från vänster: Carin Rosenberg, Agneta Ljung, Helli Malers, Christina Olsson, Ingrid Ekblad, Ulrika Hafström, Maria Sedell, Ulla Stenlund. Foto: Lina Kalmteg/Sveriges Radio.

De har pratat böcker i över 30 år. Och bokcirkeln i Närke tänker inte låta coronaviruset sätta stopp för traditionen.

– Jag tror att det i de här tiderna är viktigt att göra sådant som är näring för själen, sådant som vi mår bra av och som inspirerar, säger Helli Malers.

Tillsammans med nio andra kvinnor är hon sedan många år tillbaka med i en bokcirkel som har sin bas i Tysslinge i Vintrosa utanför Örebro. I höstas, i samband med att gruppen firade sitt 30-årsjubileum, utsågs den till en av de bokcirklar som i år sitter i juryn till Sveriges Radios romanpris. Plötsligt skulle fyra nominerade romaner läsas, diskuteras och värderas.

– Det blev som en vitamininjektion för gruppen. Vi är många och böckerna ganska olika så diskussionerna har varit spretiga, men berikande, säger Helli Malers om juryarbetet.

Läst 230 böcker

Sedan starten 1989 har bokcirkeln i Tysslinge läst hela 230 böcker. Att de har lyckats hålla läsandet i gång under så lång tid tror Helli Malers beror på dels en delad passion för litteratur, dels strukturerade möten och att gruppen består av en sådan blandning av personligheter.

– Det är viktigt att man tycker om varandra och är nyfikna på varandras aspekter. Men fundamentet är att man är sugna på att läsa. Om man inte läser så rinner det ut i sanden, säger hon.

Bokträff trots corona

I vanliga fall träffas bokcirkeln hemma hos någon av deltagarna, över soppa, vin och kaffe. Nu har corona förändrat förutsättningarna för hur gruppen, där läsarna är mellan 60 och 80 år gamla, kan ses. De tänker dock inte låta ett virus bryta en 30-årig läsrytm. Nästa träff äger rum i slutet av april. Då ska de diskutera Isabel Allendes roman "Eva Luna".

– Vi har pratat om att sitta ute, beroende på vädret, eller ha ett digitalt möte. Då blir det nog mindre fokus på mat, mer fokus på boken. Men vi får ha stor respekt för dem i gruppen som är lite äldre, säger Helli Malers, som själv är 64 år gammal.

"Behöver ha ett liv"

Helli Malers råd till andra bokcirklar som funderar på hur de ska upprätthålla sina bokträffar under våren är att trots allt försöka ses – online eller ute i det fria.

– Det är skönt att få fokusera på något annat än corona. Vi ska självklart hålla oss uppdaterade vad gäller restriktioner och råd, men vi behöver ha ett liv utöver det.

Publisert: