Lasse Berghagen

Lasse Berghagen släpper biografi

Av: 

Hans Shimoda

Anna Shimoda

Lasse Berghagen och Marcus Birro.
Lasse Berghagen och Marcus Birro.

NÖJE

Aftonbladet kan berätta att Lasse Berghagen står i begrepp att skriva en självbiografi.

Till sin hjälp har han författaren och poeten Marcus Birro.

– Det kommer bli både moll och dur, en blandning av sött och salt, säger Lasse Berghagen.

Han är en av våra mest ikoniska artister och har en 55 år lång karriär i sitt framgångsrika bagage. Lasse Berghagen var bara 19 år gammal när han upptäcktes av grammofonbolaget Karusell med Curre Pettersson i spetsen och sedan dess har han sjungit sig in i den svenska folksjälen med örhängen som ”En kväll i juni”, ”Stockholm i mitt hjärta”, ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”Sträck ut din hand”.

I maj fyllde Lasse Berghagen 75 år och nu kan Aftonbladet berätta att han står i begrepp att skriva en självbiografi tillsammans med författaren och poeten Marcus Birro.

– Det känns jättebra. Jag har gått och funderat på det här i några år. Många skriver memoarer när de blivit lite för gamla och därför hunnit bli lite bittra. Men det är inte jag! Det ska bli så kul att gå igenom allt och Marcus är toppen att ha att göra med och duktig som fan. Det blir ett kul bollplank, säger Lasse Berghagen till Aftonbladet och förklarar att de träffades tack vare svärsonen och talaren Olof Röhlander.

Lasse Berghagen.

”Blandning av sött och salt”

– Boken kommer nog innehålla alla delar, det är möten med människor som till stor del har skapat mitt liv. Det är kollegor, föreställningar…  Det är 55 år det handlar om så det är mycket att ta rätt på. Men det ska bli jättekul. Det kommer bli både moll och dur, en blandning av sött och salt. Så det blir både karriär och privatliv. Jag kommer få ta hjälp av min hustru Eva för hon kommer ihåg datum, jag är väldig dålig på att minnas sådant. Så det blir ett litet familjepyssel.

Kommer du bjuda läsarna på något du inte har berättat tidigare?

– Jag var gift med Lill-Babs, säger Lasse Berghagen med ett hjärtligt skratt och fortsätter:

– Nej, men det är inget speciellt som jag kommer på nu i alla fall. Men det dyker väl upp små pärlor då och då som Marcus kommer fastna för. Det ska bli spännande.

Stolt över ”En kväll i juni”

Vad boken som planeras att släppas nästa höst kommer få för titel återstår att se.

– Jag vet inte. Men Eva tipsar mig här nu om ”Hej livet!”. Det är ett uttryck jag använder rätt ofta, jag sträcker ut armarna och säger ”Hej livet!”.

Vad är du mest stolt över karriärmässigt?

– Det är svårt att svara på, det har varit så många fantastiska händelser med ”Spanska flugan” och så. Men bland låtarna är jag oerhört stolt över ”En kväll i juni”, den är så fin. ”Stockholm i mitt hjärta” likaså.

Aftonbladet har också haft kontakt med Marcus Birro om det kommande bokprojektet.

”Att få vara med och skriva Lasse Berghagens memoarer är det största förtroende som jag fått i mitt yrkesliv. Jag är så klart både hedrad och väldigt glad över den här chansen, det känns nästan lite overkligt. Jag vill också berätta om grubblaren Berghagen, poeten, den vemodige vis-diktaren. För mig är Berghagen lika mycket Dan Andersson och Nils Ferlin som glad gamäng på Solliden. Han har ett suveränt djup i sina texter som jag tilltalas väldigt mycket av”, skriver han i ett mejl.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lasse Berghagen

LÄS VIDARE

Runar: Jag var förlovad med TV4-stjärna

ÄMNEN I ARTIKELN

Lasse Berghagen

Marcus Birro

Självbiografi

Olof Röhlander