Bornebusch skapade filmen på fyra veckor

Producenten: ”Du är inte klok” ● ”Orca” får biopremiär i oktober

Hon tvingades ställa in en hel tv-serie på grund av corona – då fick Josephine Bornebusch idén till långfilmen ”Orca”.

Mindre än ett halvår senare är filmen klar – med Johan Rheborg, Marie Göranzon och Alba August i några av rollerna.

– Jag berättade om idén och sa: ”Nu kommer jag skriva en långfilm på tre veckor och sen så börjar vi filma om fyra. Då sa han: ”Du är inte klok, men okej, vi gör det”.

Med bara en vecka till inspelningsstart tvingades Josephine Bornebusch att ställa in inspelningen av den kommande tv-serien ”Harmonica” på grund av coronapandemin.

– Jag gick hem och visste inte vad jag skulle göra för första gången på länge. Jag la mig ner och tänkte att om vi inte kan jobba på det här sättet så måste vi kunna jobba på nåt annat sätt, säger den hyllade regissören och skådespelaren under Viaplays och TV3:s höstpresentation.

Josephine Bornebusch.
Josephine Bornebusch.

Då kom hon på idén till långfilmen ”Orca”, inspirerad av coronapandemin.

– Man hörde så mycket i början, alla hade historier: ”Men gud, jag kan inte prata med min mamma som ligger på sjukhus”. Så jag kom på massa historier så det är nästan som ett kollage av människoöden. Och romanser. Jag hörde nån historia om ett par som precis varit på dejt och så slog corona till och nu får de inte ses. Jag kände att det här måste berättas och det måste berättas nu.

Ringde kollegor utan jobb

Ett långfilmsprojekt tar vanligtvis flera år från idé till färdig film. Men Josephine Bornebusch tog kontakt med en producent.

– Jag berättade om idén och sa: ”Nu kommer jag skriva en långfilm på tre veckor och sen så börjar vi filma om fyra. Då sa han: ”Du är inte klok, men okej, vi gör det”.

Nu är Johan Rheborg, Alba August, Marie Göranzon, Gustav Lindh, Vera Vitali och Joel Spira med i filmen som producerats för Viaplay men också kommer att gå upp på bio i höst.

– Många skådespelare hade fått sina jobb inställda så jag tog ju chansen. De här kanske jag aldrig skulle ha fått jobba med om det inte var corona. Så jag ringde upp dem och alla sa att det är klart att vi ska göra det här.

Träffade aldrig varandra

Manuset blev som utlovat klart på tre veckor. Inspelningen drog igång en vecka senare och tog totalt elva dagar. Allt spelades in med ett minimalt team och skådespelarna träffade aldrig varandra.

– Jag skrev den utifrån den sitsen vi sitter i i dag. Bara en skådespelare i rummet och ett mini-mini-team på fem personer som höll avstånd, säger Bornebusch.

– Alla spelar mot en greenscreen, ingen hade nån att prata med.

”Orca” får svensk biopremiär 30 oktober. Två veckor senare, 13 november, kommer filmen att streamas på Viaplay.
 

Josephine Bornebusch.
Josephine Bornebusch.
Publisert:

LÄS VIDARE