Vännerna om Arne Weises död

Folkkära tv-profilen hyllas

Tv-legendaren Arne Weise är död.

Han sörjs av hela svenska folket – och av vänner och kolleger.

– Det är legend som går ur tiden. Det gör ont, säger artisten Björn Skifs.

Den folkkära programledaren Arne Weise somnade in på onsdagseftermiddagen.

Sverige tog emot nyheten på kvällen när hans son Andreas Weise skrev på Instagram om att hans pappa är död.

På sociala medier strömmar hyllningarna in till den bortgångne tv-legendaren, och vännerna och kollegorna berättar om sorgen för Nöjesbladet.

Henrik Dorsin minns hur Arne Weise peppade honom när han tog sig an hedersuppdraget att vara SVT:s julvärd 2014.

– Arne ringde strax innan sändning och sa några värmande ord. Det var väldigt fint av honom och gjorde att jag kände mig omhändertagen och mindre nervös. Hans uppmuntran gav mig mod, säger komikern.

Feldreich: ”En varm personlighet”

Skådespelaren Jörgen Lantz, känd från ”Björnes magasin” säger att han tog emot beskedet med chock.

– Jag har inte hunnit hämta mig än. Det är jättetråkigt och jättesorgligt. Jag beklagar verkligen, även till hans barn, säger Jörgan Lantz.

Bengt Feldreich, 94, är kanske en av dem som känt Arne Weise längst. Tillsammans har de förgyllt många julaftnar i tv-rutan.

– Vi kände varandra sedan radiotiden. Vi var gamla vänner. Vi konkurrerade lite grann, vi var speakrar på olika filmer och program i televisionens barndom då man lånade folk från radion som kunde tala så att det hördes, säger Bengt Feldreich.

Hur skulle du vilja beskriva Arne Weise?

– En varm personlighet och en god arbetskollega.

Vad var det som gjorde honom så uppskattad?

– Han bjöd på sig själv, han var noga med att folk skulle tycka om honom och det var väl det. Folk kände att de hade honom på sin sida, säger Bengt Feldreich.

Ingvar Oldsberg var julvärd i SVT 2006. Han minns Arne Weise med stor värme.

– Det är en förlust att de här gamla ikonerna, titanerna försvinner. Det som var enastående med Arne Weise var att han ringde till de nya julvärdarna som kom in efter hans egen karriär innan de skulle in i sändning. Det var uppmuntrande, positivt och gav dig mod och kraft innan du skulle in i den här mastodontsändningen.

Det är ingen tvekan om att det är en institution som gått bort, menar han.

– Weise är naturligtvis en av ikonerna på tv, representerade den gamla stammen med Hyland och det gänget, säger Ingvar Oldsberg.

Oldsberg: ”Vänlig och tillgänglig”

Weises unika talang var att han var van vid direktsändningar, kunde ta folk och tog ögonblicket direkt i steget, berättar han.

– Jag mötte honom flera gånger. Jag minns honom som väldigt vänlig och tillgänglig i alla sammanhang. Det var ju en av de stora i vår tv-historia, det är inget snack om det.

Ingvar Oldsberg uppskattar Weises generositet och hans sätt att dela med sig av sina erfarenheter.

– Även kommande generationer tv-programledare kan lära sig av hans förberedelser och hans avspändhet framför kameran. Det var ju egenskaper han hade.

Arne Weise lyckades också få tv-sändningarna att se enkla ut, tack vare sin professionalism och sin rutin, menar han.

– Han var en del av folket, han kändes som julens förlängda arm i tv-rutan. Han var hela tiden positiv, folklig men också med stora krav på sig själv. Han blev ju julen tack vare sitt avspända sätt att leda direktsändningar och att han talade ett språk som gick hem i stugorna, säger Ingvar Oldsberg.

Nielsen: ”Del av min barndom”

Sanna Nielsen, som var SVT:s julvärd 2016, minns Arne Weise som en del av sin barndom. Varje julafton var det hans röst som hon såg fram emot att höra strax innan klockan 15.

– Den trygga, varma och igenkännande röst som man för alltid kommer ha med sig. Att ha fått vara en av hans efterträdare i SVT på julafton och att höra hans lycka till hälsning precis innan sändning är något jag alltid kommer värdesätta och minnas med stora ära. Vila i frid Arne.

Även Kalle Moraeus lyfter Arne Weises talang. Han träffade den folkkära programledaren ett flertal gånger i olika tv-sammanhang.

– Han är en legend inom branschen. Han har varit med så fruktansvärt länge och gjort allt i Tv-världen. Så det här var mycket ledsamt att höra och jag beklagar verkligen att han är borta.

Kalle Moraeus minns framför allt Arne Weise som ett viktigt stöd när han skulle ta sig an rollen som julvärd i SVT 2011.

– Han hejade på mig och gav många goda råd. Han var en synnerligen vänlig person mot mig då, och visste ju mer än någon annan vad det innebar att sitta där.

Minns du något speciellt råd som han gav dig?

– Det var mycket bra saker han berättade. Han gav en väldigt fin bild om varför man är viktig när man sitter där. Att man är sällskap till de som är ensamma och hur man ska känna inne i bröstkorgen när man sitter där. Han var väldigt bra på det, säger Moraeus.

Kirchsteiger: ”En vänlig människa”

Ernst Kirchsteiger, SVT:s julvärd 2004, minns Arne Weise som en rar och snäll person.

– Han hörde av sig innan jag skulle gå ut i sändning, han peppade mig och sa en massa rara saker. Han sa en sak som jag tycker var så charmig: ”Vet du Ernst, du behöver absolut inte ha några skor på dig för de syns ändå inte i bild.” Det var kul att det var mig han sa det till.

Det var en tydlig blinkning åt något Som Kirchsteiger blivit känd för – att vara barfota i tv.

– Han hade inte behövt höra av sig, men det gjorde han och det är så jag minns honom. Som en vänlig människa.

Weise kallade Ernst Kirchsteiger för ”grabben”, minns han.

– Han sa ”Vet du grabben, det kommer att gå jättebra för dig. Var säker på det.” Sen sa vi hejdå och sen har jag inte pratade med honom. Det kommer jag vara evigt tacksam för, säger Ernst Kirchsteiger.

På Twitter skriver radioprofilen Lotta Bromé att hon kände sig ”mycket hedrad” över att vara den som fick vara först efter Arne Weise som julvärd.

”Arne! Beskedet om din död når mig på andra sidan jordklotet i Rio- där jag nu kommer att tänka extra mycket på dig när jag ser Tukaner! Djurens röst var du- och jag var mycket hedrad över att vara den som fick vara först efter dig som julvärd. Vila Arne o God Jul för alltid”, skriver hon.

Även politiker sörjer den folkkära programledaren. Centerparitets ledare Annie Lööf twittrar om sorgen:

”Tack för all julstämning alla julaftnar, Arne Weise! Vila i frid”, skriver hon.

Fler stjärnor minns Arne Weise

Tidigare kolleger, vänner och bekanta. Många är de som hyllar och minns den folkkära tv-profilen.

Niclas Wahlgren:

– Det är jättetragiskt. Det är en legendar som har lämnat oss och gått ur tiden. Arne är hela ens uppväxt, han känns lite som en familjemedlem fast man inte kände honom. Alla mina tankar går till hans familj, säger radioprofilen.

Petra Marklund:

– Det är ju jul för mig. Barndomsjul. Jag har aldrig träffat honom, men han var en del av ens barndom. Det är supertråkigt att höra att han har gått bort, säger artisten.

Lina Hedlund:

– Arne är någon som man har växt upp med under alla julaftnar. Det är en stor tv-person som har lämnat oss. Vila i frid, Arne, säger artisten.

Björn Skifs:

– Det är legend som går ur tiden. Det gör ont, säger artisten.

Jenny Alversjö:

– Det är en jätteförlust, det är en av tv-landsfader som har gått bort. Bredvid Hyland är det Arne Weise. För mig är 24:e december lika med Arne. Och nu är han borta. Men himlen har fått en Arne Weise, säger programledaren.

Patrik Isaksson:

– Jag hade turen att träffa honom när jag var ung och jobbade på Sveriges Radio innan jag blev känd. Han var alltid så extremt vänlig, tog sig tid och hans röst gjorde att man blev så glad och lugn. Han kommer vara evigt saknad, säger artisten.

Andreas Lundstedt:

­– Varenda julafton när man var liten var det Arne och jultomten. Jag undrar om han nästan inte var större än jultomten. Han kommer självklart vara saknad, det var en häftig man, säger artisten.

Uno Svenningsson:

– För mig är han julen personifierad. Det finns inget mysigare än hans röst. Arne är Arne. Han är kung, så tråkigt att höra, säger artisten.

David Hellenius:

– Det är en sådan person man träffat i olika sammanhang. Han har haft en sådan kraft. Man blev så inspirerad av hans ålderdom, känns som han aldrig har gett upp och verkligen trivts. Och han har aldrig bangat en fest, säger programledaren.

Renee Nyberg:

– Han skrev ett brev till mig för kanske femton år sedan och tyckte att vi skulle göra ett program ihop. Så härligt att han var en kreatör in i det sista, säger programledaren.

Arne Weise blev 89 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN