Isabelle, 7, har leukemi – längtar efter att få göra en fläta

Berättar sin historia på Barncancergalan

Av: Andreas Ekström

Publicerad:

Isabelle Johansson Svahn, 7, drabbades av en plötslig feber förra året.

I november samma år diagnostiserades hon med leukemi, även känt som blodcancer.

– Jag längtar efter att bli frisk, då ska vi ha ett friskkalas, säger Isabelle.

Måndagen den 30 september är det dags för ”Barncancergalan – det svenska humorpriset” på Berns i centrala Stockholm.

Isabelle Johansson Svahn är med och berättar sin historia. Hon drabbades av hög feber och läkarna tog en blododling och ett benmärgsprov på henne. Resultaten av proven visade att Isabelle hade fått akut lymfatisk leukemi.

– Det jobbigaste var precis när jag blev sjuk, då mådde jag jättedåligt, kräktes och kunde varken äta eller gå. Efter tio dagar hade jag tappat håret och jag saknar att kunna fläta mitt hår, säger Isabelle.

1 av 3 | Foto: Kanal 5
Isabelle längtar efter att bli frisk igen.

Fick lillebror samtidigt som cancerbeskedet

Isabelle har två syskon och när hon fick cancerbeskedet så föddes hennes andra lillebror.

– Det var som om jorden skulle gå under när vi fick reda på att Isabelle fått cancer. Samtidigt som vi fick beskedet föddes hennes andra lillebror Billy. Det kändes som om han skulle komma för att ta hennes plats, säger mamman Angelica Svahn.

Den första tiden efter sjukdomen beskriver Angelica som en dimma, där man försökte att finnas till för Isabelles syskon samtidigt som hon var väldigt sjuk på grund av olika infektioner. Men sakta men säkert har familjen lyckats hitta en vardag.

– Vi försökte finnas till för alla tre barn. Inledningsvis var Isabelle väldigt sjuk på grund av de infektioner som hon fick i samband med cancern. Hennes behandlingen påbörjades direkt och när hon vårdats intensivt har hon i perioder mått väldigt dåligt. Men med tiden har vi funnit en vardag mitt i sjukdomen och alla sjukhusbesök, säger Angelica.

Mår bra i perioder

Isabelle mår för tillfället bra, då hon inte har behandlats på ett par veckor. Men snart ska hon in till sjukhuset och då kommer det bli jobbigare igen.

– Nästa vecka ska jag läggas in för högdosbehandlingen vilket känns tråkigt för då missar jag skolan, jag kan inte träffa mina vänner och jag längtar jättemycket efter våra husdjur, säger hon.

”Inget barn ska dö av cancer”

Isabelle brinner för att berätta om sin sjukdom och för att folk ska skänka pengar till cancerforskningen.

– Det är viktigt att berätta om cancern, då det är många som undrar hur det är och jag vill att alla ska förstå sjukdomen. Jag vill att folk ska bry sig och skänka pengar till Barncancerfonden, för inget barn ska dö av cancer, säger Isabelle.

Om 2,5 år ska behandlingen vara klar och Isabelle har redan börjat planera för den dagen.

– Jag längtar efter att bli frisk. Efter att behandlingen avslutats ska vi ha ett friskkalas med vänner och familj. Vi ska också resa, för det vågar inte min mamma och pappa göra med mig så länge jag är sjuk. Jag vill åka till Filippinerna, för där har min fröken varit och det ser jättefint ut, nästan som på ”Robinson”.

Barncancergalan – det svenska humorpriset sänds både på Kanal 5 och Dplay den 30 september 20.00

Publicerad:

LÄS VIDARE