”Beck”-stjärnan: ”Ville bara sluta känna”

”Beck”-stjärnan Jennie Silfverhjelm berättar om ångesten

Hon är den hårdföra gruppchefen i filmerna om ”Beck”.

Men i SR:s podcast ”Katarina Hahr möter” berättar Jennie Silfverhjelm, 39, om ångesten och hur hon ibland inte klarat av att kliva upp ur sängen.

– Jag har haft två perioder där det har varit riktigt svart, säger hon i podcasten.

Hon spelar polisen Alexandra ”Alex” Beijer som tar över som gruppledare efter Peter Habers Martin Beck i de senaste ”Beck”-filmerna. I Sveriges Radios podcast ”Katarina Hahr möter” berättar Jennie Silfverhjelm, 39, att folk i hennes omgivning uppfattar henne som en stark och tuff person. Därför har hon också ofta fått roller på scen och film där hon spelat mot egensinniga manliga skådespelare.

– Ibland har jag blivit rollsatt efter det och inte för inte fått arbeta med starka egna män på teatern som jag kan typen av, jag kan hantera det. Det ser folk och då placerar man mig längst fram, eftersom man tror att jag ska fixa det. Vilket jag gör, men det har ett pris, säger Silfverhjelm i podcasten.

”Slutar svara i telefon”

Priset kan vara den ångest som Jennie Silfverhjelm drabbats av, ibland så svår att hon inte klarar av att gå upp ur sängen. På frågan från SR-profilen Katarina Hahr, 58, om vad hon gör när ångesten kommer säger Jennie Silfverhjelm:

– Medicinerar. Nej, det har jag gjort en gång. När jag får ångest, jag har aldrig haft riktig panikångestattack, men jag stänger in mig, slutar svara i telefon och försöker vara ute så lite som möjligt. Intuitivt minskar kontaktytor. Jag gör det absolut nödvändigaste. Sen håller det där i sig ett tag, men det brukar gå över av sig självt eller att jag måste bli lite förälskad i någonting.

Hon kan själv känna när en period av ångest kommer.

– Ja, jag har haft två perioder där det har varit riktigt svart. De svarta perioderna har nog varit bearbetningsprocesser för saker som hänt flera år innan. Sedan är jag nog rätt tålig av mig och har rätt hög smärttröskel, tål generellt rätt mycket. Kanske lite för mycket. Det har varit min självbild att jag står pall, det här är inga problem och kör på, säger Jennie Silfverhjelm i ”Katarina Hahr möter”.

”Ville sluta känna”

Hon berättar att det tog tid för henne att söka hjälp.

– Jag informerade dem som stod mig nära om att det här sker och så kommer jag ihåg att jag gick upp till en psykiatriker på Sofiahemmet och sa att jag gått i terapi mycket, att jag inte ville prata mer och bara ville sluta känna. Jag hoppade faktiskt på en medicinering som jag gick på i ett år.

Jennie Silfverhjelm, som också Guldbagge-nominerades för sin insats i ”All inclusive” 2017, säger att medicinen fick henne att sakna känslor.

– Jag vet att mitt grundläge är rätt mörkt och något som jag måste lära mig att leva med. Jag vet inte om medicinen i sig hjälpte mig, men när jag la av fanns det en större acceptans om vem jag var. Jag accepterade de svarta sidorna hos mig som finns där och som alltid kommer att finnas där, säger hon i ”Katarina Hahr möter”.

Nöjesbladet har sökt Jennie Silfverhjelm.

Publisert:

LÄS VIDARE