ASAP Rocky åtalas för misshandel

Åklagaren lutar sig mot filmer och vittnen för att fälla ASAP Rocky

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Amerikanske rapstjärnan ASAP Rocky och två män i hans följe åtalas misstänkta för misshandel.

I bevisningen finns bland annat nya klipp och övervakningsfilmer.

– En flaska har använts och man har varit tre personer mot en, då målsäganden ligger ner på marken, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Laddar Live Upplevelse

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify


Världsstjärnan ASAP Rocky åtalades på torsdagen för att tillsammans med sina två vänner ha misshandlat en man i 20-årsåldern den 30 juni vid Hötorget i centrala Stockholm.

Den 30-årige artisten och de två andra nekar till brott, och anser att de agerat i nödvärn.

Filmer och vittnen

Daniel Suneson väckte på torsdagen åtal i Stockholms tingsrätt mot de tre amerikanerna, för misshandel av normalgraden.

– Mitt fokus har varit att få klart utredningen så fort det bara går, säger Daniel Suneson.

Bevisningen som läggs fram är bland annat filmklipp, både sådana som varit kända för allmänheten och tidigare okända. Även sms-konversationer, en flaska som hittats på platsen samt kameraövervakning från bland annat Max hamburgarrestaurang och Grand Hotel.

– Det sammantaget har gjort att jag bedömer, med den invändning som de har – att det skett i nödvärn eller föregåtts av provokation, kommit till slutsatsen att det ändå är ett brott det de har gjort, säger Daniel Suneson.

1 av 34 | Foto: PONTUS ORRE
Slobodan Jovivic, ASAP Rockys advokat.

Häktade sedan 5 juli

De tre åtalade männen anhölls på natten till den 3 juli och har varit frihetsberövade sedan dess. De åtalas för misshandel av normalgraden, och det finns enbart en målsägande.

Varför åtalar du inte för grov misshandel?

– Jag har gjort den bedömningen, med all respekt för målsäganden så har han fått relativt sett lindriga skador, och det har varit ett väldigt, väldigt snabbt händelseförlopp. Så därför har jag kommit till slutsatsen att det är normalgraden och inte grov misshandel. Däremot inte sagt att det här inte är allvarligt, det är en flaska som använts och man har varit tre personer mot en, då målsäganden ligger ner på marken. Så det är ett allvarligt brott, men inte grov misshandel, enligt min uppfattning.

ASAP Rocky: Jag försökte lugna ner

Försvaret har hävdat att de agerade i nödvärn. När Rakim Mayers förhördes på natten efter spelningen på Stockholm stadion medgav han handgemäng, men erkände inte brott.

– Jag försökte lugna ner. Det var trakasserier och förföljande och en attack innan handgemänget började, säger ASAP Rocky i förhör.

Slobodan Jovicic, som företräder Rakim Mayers, var beredd på att det skulle blir åtal.

– Det enda han är besviken på är att man låtit det påstådda offrets version gått före hans, säger Jovicic till Aftonbladet.

Det ASAP Rocky erkänt att han har gjort är att kasta ner en person på marken, klivit på en arm och gett personen en knuff, enligt Slobodan Jovicic. Sedan ska han ha lämnat situationen. Rakim Mayers har inte hållit i en flaska, enligt advokaten.

Missnöjd med maten

Anledningen till att Rakim Mayers gav sig in i situationen var att han uppfattade att de var på väg att ta till våld mot hans livvakt.

– Det är en situation där man har blivit uppsökt av okända människor som uppträtt väldigt våldsamt och följt efter dem, där man vädjat och bett dom att sluta följa efter. Man måste ha med sig vad som händer i Rakim Mayers då. Det irrationella och aggressiva beteende väcker en rädsla, säger Slobodan Jovicic.

Det har skrivits om att ASAP Rocky varit missnöjd med maten, vilket sedan tonats ner. Advokaten säger att artisten är ödmjuk inför situationen han befinner sig i.

– Jag kan kommentera att min klient inte tycker att maten är god, att min klient är van vid annan mat. Men å andra sidan skulle jag säga att mina klienter i gemen, vilket jag har väldigt många, har samma uppfattning. Hans erfarenhet och upplevelse av häktet skiljer sig egentligen inte från någon annans.

Elin Ternert, som företräder en av de medåtalade männen, säger att hennes klient ser fram emot att målet nu går upp i rätten, där han kan bemöta anklagelserna.

– Han har hela tiden varit mån om att klara ut den här händelsen. Jag vill verkligen framhålla hur min klient hela tiden har samarbetat till det yttersta med polis och åklagare för att snabbt räta ut eventuella frågetecken, säger hon.

”Absolut inte två års fängelse”

Åklagaren säger att bevisningen han kommer presentera i huvudförhandlingen bevisar att det inte rör sig om nödvärn. Han vill i nuläget inte säga vad han kommer yrka på för straff.

– Straffet för misshandel av normalgraden är upp till två års fängelse. På de nivåerna är vi absolut inte, men jag vill inte säga något om vilken påföljd jag yrkar på, för det kan komma fram så mycket saker i huvudförhandlingen som kan påverka det, säger Daniel Suneson.

Rättegång 30 juli

Rakim Mayers och de två andra männen förblir häktade fram till rättegången. Stockholms tingsrätt meddelar att rättegången inleds den 30 juli.

– Jag har beräknat att det här kommer ta tre dagar. Det låter väldigt mycket, men det är ett antal personer, uppemot sju som ska höras, det är tolkar och det är sannolikt mycket folk som kommer vara vid tingsrätten, säger Daniel Suneson.


PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: Turerna i ASAP Rocky-fallet


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.

Publicerad:

LÄS VIDARE