Bibi Andersson

Skådespelaren Bibi Andersson är död

Av: 

Benjamin Andrée

Alex Hartelius

NÖJE

Skådespelaren Bibi Andersson är död, bekräftar vännen och regissören Christina Olofson.

– Jag skulle säga att det nu är en hel filmvärld som sörjer henne, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet till Aftonbladet.

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit. Hon blev 83 år.

– Hon har visserligen varit sjuk i många år, men det är ändå sorgligt. Jag fick reda på att Bibi gått bort framåt lunchtid idag, säger regissören och vännen Christina Olofsson till Aftonbladet.

Bibi Andersson debuterade redan som 15-åring och är kanske mest känd för sin medverkan i Ingmar Bergman-filmerna ”Persona” och ”Det sjunde inseglet”.

– Det är som en era går ur tiden. Det är någonting som tar slut och försvinner. Hon var en stor skådespelerska och en stor humanist. Även rent politiskt var hon oerhört engagerad. Hon arbetade för kulturen och för människan, säger Christina Olofson.

Andersson har flera gånger prisats för sina insatser på scen och film. Hon fick en Guldbagge för rollen som systern Anna i ”Persona” 1967 och fick även Guldbaggar för sina insatser i ”Det blir aldrig som man tänkt sig”, ”Elina” och ”Arn - Tempelriddaren”. Hon är den skådespelerska som fått flest baggar.

– Hennes betydelse för svensk film var förstås enorm. Hon hade stort internationellt rykte också. Jag skulle säga att det nu är en hel filmvärld som sörjer henne, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet till Aftonbladet.

Enligt Göransson var Bibi Andersson en av de största.

– Absolut, det var Greta Garbo, Ingrid Bergman, det var Bibi, det är Harriet Andersson, Viveca Lindfors innan den här nya generationen stjärnor som vi har nu. Det finns några till men hon var absolut i klass med dem, säger han.

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke i Frank­rike där hon då bodde med sin make Gabriel Mora Baeza.

Stroken var mycket kraftig och Bibi Anderson flögs hem till Sverige några dagar senare för vård.

Efter tiden på sjukhus kom Bibi Andersson till Stockholms sjukhem.

– Hon är alltid glad och positiv. Hon är inte deprimerad, hon äter bra och hon får en utomordentligt bra vård, sa hennes make då till Aftonbladet.

Aftonbladet har varit i kontakt med hennes familj som ber om att få sörja i fred.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Bibi Andersson

LÄS VIDARE

Så gick det sen för skådespelarna i ”Varuhuset”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bibi Andersson

AB Voice