Mejla

Torbjörn Ek

Nästan bara depp i EBU:s Eurovision-fiasko

Tobbe Ek: Alla blev förlorare när vi inte fick rösta fram någon vinnare

Ingen röstning. Ingen som vinner.

Det sammanfattar årets största menlöshet: EBU:s Eurovision-substitut som utlovade ”feelgood vibes” – men bara drog en längre ner i depp-träsket med en evig påminnelse om corona och ”stay safe”.

SVT med Edward af Sillén, Christer Björkman och Sarah Dawn Finer vid rodret visade i torsdags hur enkelt det hade varit.

Musikvideor, låt alla rösta och vips hade vi fått en vinnare. På något litet skruvat vis och givetvis inte som vanligt, men ändå så nära som det hade kunnat göras.

EBU:s substitut till den inställda Eurovision-tävlingen blev istället en fullständig totaldepression. Där vi hade behövt pepp, glädje och lite ljus i mörkret fick vi istället pretentiöst allvar av producenter som helt klart tog sig själva på alltför stort allvar.

De tävlande artisterna syntes i 45 sekunder var, och man fick höra omkring 25 sekunder av årets låtar.

Längtade tillbaka till Johnny Logans glitterbyxa

Björn Ulvaeus dök upp med ett fint budskap om Eurovisions betydelse och att en sån här sändning till och med kunde få oss alla att glömma corona för en stund. Det hade han nog inte sagt om han sett själva sändningen.

Ingen som såg ”Eurovision: ”Europe shine a light” glömde corona för ens en millisekund.

programledarna utlovade ”feelgood vibes” men drog oss allt längre ner i depp-träsket för varje artist som dök upp i videohälsningar med ett och samma budskap: ”stay safe”, ”tvätta händerna”, ”ta hand om er”.

Björn Ulvaeus dök upp i rutan med en hälsning.
Björn Ulvaeus dök upp i rutan med en hälsning.

Det gick så längt att jag småskrattade när SVT:s undertextare fick det till att Moldaviens Natalia Gordienko uppmanade folk att ”krama en vän”, för hur lämpligt kändes det egentligen?

Men jag kollade igen och hon sa faktiskt ”krama nån du har kär” och bor man ihop får man ju fortsätta kramas ändå.

Vetskapen om att Conchita inte håller Wursten instängd i kalsongen

Programmet blev utan omröstning och utan vinnare. Det gjorde alla 41 artister till förlorare när EBU berövade oss den tävling som hade kunnat genomföras.

Gamla vinnare erövrade småsegrar under den sega kvällen: Marija Serifovic med en kraftfull version av ”Molitva”. En gitarrversion av ”Heroes” som Måns Zelmerlöw tillägnade Europas sjukvårdspersonal. Johnny Logans oförglömliga glitterbyxa som jag först ville radera ur minnet och sen längtade tillbaka till ju längre ner i depressionsträsket programmet förde mig. Och vetskapen om att Conchita inte håller Wursten instängd i kalsongen under isoleringen. Jag ville nog inte veta. Men nu kommer jag aldrig glömma.

Men det räckte inte. EBU:s Eurovision-fiasko var till slut ett faktum. Som inte riktigt räddades av ett löfte om att nästa år. Nästa år SKA det bli en TÄVLING igen.

Jaha.

Publisert:

LÄS VIDARE