Mejla

Torbjörn Ek

Reprispubliken hjälper Lotta att lyfta Liseberg

Tobbe Ek: Supersmart kupp – men TV4 har andra problem som måste lösas inför nästa program

Publicerad:
Uppdaterad:
Bild på allsångspubliken 2019 – som klipptes in i årets premiärprogram.
Foto: TV4
Bild på allsångspubliken 2019 – som klipptes in i årets premiärprogram.

TV4:s kupp lyckades.

Att sända favoritpubliken i repris lyfte ”Lotta på Liseberg” långt över förväntan.

Men ska man ha med tv-publik hemifrån via länk så behövs mer än ett litet kompisgäng som knappt syns i bild.

Smarta bildlösningar där vi tittare luras att tro att att vi får se mer av Lisebergs-scenen än vi faktiskt fick. Alla artisterna framför scenen där publiken annars brukar stå och som hjälper till med alla allsånger och hejarop. ”Lotta på Liseberg” lyckades bli betydligt mer levande i premiärprogrammet än vad en folktom nöjespark hade kunnat utlova på förhand.

Så ensam vill ingen vara

Och kuppen med reprispublik i flera av allsångerna är supersmart tv. För visst vill man se och känna att man sjunger tillsammans med andra. Det är ju hela grejen med att sjunga allsång. Reprisbilderna kan också bli ett sätt för publiken på plats att minnas tillbaka och leta efter vänner och bekanta ansikten. Och det funkar ju när klassiska allsånger återkommer år efter år.

Men idén med ”allsångssoffan” var verkligen bättre som tanke (om ens där). Här behöver TV4 trimma till det rejält för att få att funka. För så ensam som Victor Crone såg ut att känna sig under hela första versen av sin allsång, vill nog ingen vara.

Han sjöng Mares ”Sunnanvind” och Lotta Engberg berättade att han skulle få hjälp av ett kompisgäng från en soffa i Stockholm. Men de glada vännerna klipptes inte in förrän långt in i låten och var bara med i bild i två kortkorta klipp. Särskilt mycket sång hördes inte heller om man ska vara ärlig.

Publikfriande avslut inbillar mig publiktryck

Nej, hemmasoffan lär bli ett sorgebarn om inte TV4 laddar upp med en mängd olika gäng hemmatittare som är med via länk. Eller varför inte förinspela vissa klipp för att säkra uppslutningen?

Då blir det betydligt mer lyckat när Lotta Engberg samlar Loa Falkman, Charlotte Perrelli, Victor Crone, Molly Hammar och Lise & Gertrud runt sitt piano och kör lite spontan allsång, med snabba önskemål.

Och det publikfriande avslutet med Falkmans ”Symfonin” och Perrelli med både ”Hero” och ”Tusen och en natt” fick åtminstone mig att inbilla mig ett härligt publiktryck framför scenen.

Foto: TV4
Idén om ”Allsångssoffan” var bättre som tanke, enligt Tobbe Ek.

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

LÄS VIDARE