Marie Fredriksson död

Marie Fredriksson är död

Per Gessle om sorgen: ”Du var en helt underbar vän i över fyrtio år”

Av: 

Linn Elmervik

Natalie Demirian

Victor Stenquist

Torbjörn Ek

NÖJE

En av vår tids mest älskade artister är död.

Marie Fredriksson, 61, dog under måndagsmorgonen i sviterna av sin hjärntumör.

– Inget kommer någonsin att bli det samma, säger vännen och Roxette-kollegan Per Gessle i ett uttalande.

Marie Fredriksson är död. I ett pressmeddelande skriver den folkkära artistens management:

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom.”

Sörjs av kungafamiljen

Marie Fredriksson drabbades av en hjärntumör 2002, men tillfrisknade 2009. Mellan 2010 och 2016 återvände hon därför till vägarna och turnerade flera gånger över världen med Roxette. Marie Fredriksson släppte också ytterligare ett soloalbum, ”Nu” och gjorde en egen turné 2013.

Men 2016 gjorde sviterna av sjukdomen att läkarna avrådde henne från att fortsätta med scenframträdanden.

Nu sörjs hon av den svenska kungafamiljen:

”Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att sångerskan Marie Fredriksson gått ur tiden. För många i vårt land, även i min egen familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet”, hälsar kungen via hovets informationschef Margareta Thorgren.

Gessle: ”Vilken dröm vi fick dela”

Vännen Per Gessle, 60, berättar om sin sorg i ett uttalande:

– Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela.

Tillsammans med Marie Fredriksson var han Roxette med en hel popvärld i 30 år.

– Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same., säger Gessle i uttalandet om sin vän.

Begravs av närmaste familjen

Marie Fredriksson slog igenom med sitt första soloalbum 1984 och fick sin första hit med kärleksballaden ”Ännu doftar kärlek”. 1986 bildade hon och Per Gessle duon Roxette som snart blev en världssuccé. Totalt toppade de den amerikanska Billboard-listan fyra gånger med låtarna ”The look”, ”Listen to your heart”, ”It must have been love” och ”Joyride”. Tillsammans med Roxette släppte hon totalt 13 album och fortsatte parallellt med solokarriären, med åtta album där hon främst sjöng på svenska och fick hits som ”Tro”, ”Sparvöga” och ”Där du andas”.

Marie Fredriksson blev 61 år. Hon sörjs närmast av maken Mikael Bolyos, 62, och barnen Josefin, 26, och Oscar, 23. I pressmeddelandet från Marie Fredrikssons management ber familjen om visad hänsyn i sin sorg.

”Begravningen kommer att äga rum i stillhet i kretsen av enbart den närmaste familjen”, står att läsa i uttalandet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg, som meddelar att inga ytterligare kommentarer kommer att lämnas i nuläget.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Marie Fredriksson död

LÄS VIDARE

Tv-producenten: Marie läkte genom sången och konsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Marie Fredriksson död

Marie Fredriksson

Halmstad

Roxette

Per Gessle