Mejla

Jan-Olov Andersson

Inget kan gå fel med Marianne Mörck som julvärd

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Marianne Mörck är SVT:s julvärd 2019

NÖJE

Marianne Mörck som julvärd var ett lite oväntat val.
Men samtidigt klockrent.

Hon har, på senare år, blivit folkkär. Så är hon också färgstark och rolig och utstrålar en värme och empati som få andra.

Jag hade tippat på Babben Larsson.

Försökte tänkte logiskt. Programledare för ett av SVT:s populäraste program (”Bäst i test”) + folkkär + rolig + har inga småbarn hon behöver vara hemma hos på julafton + är kanske tänkbar som programledare för Guldbaggegalan i januari så SVT vill hårdlansera henne = Babben Larsson.

Men… nej. Man gick utanför konceptet att ha en erfaren och folkkär programledare och/eller någon artist som just nu är förknippad med något SVT-program. ”Bonusfamijen”, dramaserien som gjorde Marianne Mörck folkkär på allvar, är ju avslutad. Den där hon spelade ”Bigge”, mamma till Fredrik Hallgrens lite bittra och nyskilda rollfigur, tills Nour El Refai dök upp i hans liv. Och den där hon inledningsvis framstod som nära vän till ”Gugge” (Barbro ”Lill-Babs” Svensson). Så småningom framgick det att de egentligen var ett kärlekspar. Och ett sötare lite äldre kärlekspar har väl sällan setts i en svensk tv-serie.

Man kan säga att hon spelat i varenda känd musikal som finns

Under senare år har hon berättat om sitt liv och sin karriär i allt från ”Sommar” i radions P1, till flera tv-program, inte minst ”Stjärnorna på slottet”.
Innan dess har mycket av hennes karriär ägt rum i Malmö. Lätt överdrivet, kan vi väl säga att hon spelat i och/eller regisserat varenda känd musikal eller opera som finns.

Jag gjorde en lång intervju med henne på Malmö Stadsteater för ett par år sedan.
Hon hade just spelat pjäsen ”Evigt ung” om ett gäng pensionärer som grälar, flirtar, krökar, fiser och sjunger rock 'n' roll.

– Gamlingar, då tänker man folk som doppar Mariekex i kaffet och spiller på blusen. Här visar vi att gamla låtar lockar fram ett jävlaranamma hos dessa pensionärer, sa hon.

Sedan berättade hon om sitt och sin karriär. Eller… stundtals var det som att hon i stunden skapade en show av sin karriär, bara för mig i hennes trånga loge.

Ett av de mest omtumlande intervjumöten jag haft

När jag förklarade att jag inte förstår mig på opera, drog hon handlingen i Puccini-operan ”Turandot” i rasande takt, innan hon ställde sig upp och sjöng arian ”Nessun dorma” för mig.
Ett av de mest omtumlande intervjumöten jag haft, med en person som är så färgstark, rolig, varm och empatisk, att rimligtvis inget kan gå fel på julafton.
Ja, hon kommer nog att visa upp lite jävlaranamma också…

Publicerad:

LÄS VIDARE