Kenneth Gärdestad: ”Jag drack för mycket”

1 av 3
NÖJE

Sol, vin och vatten.

Nu avslöjar Kenneth Gärdestad att vägen till de väna visklassikerna gick via de starka dryckerna.

– Jag drack för mycket, säger han till Svenska Dagbladet.

I ”Så mycket bättre” berättade Kenneth Gärdestad, 68, om hur Ted krävde mjuka ord i deras låttexter, ord med många vokaler och utan bokstäver som p, s och k som lätt lät illa i mikrofonen.

Nu berättar Kenneth att han hittade stommarna till de folkkära låtarna – med alkohol.

– Jag drack för mycket. Jag har aldrig haft problem med alkohol. Det handlade inte om att bli full, mer att komma åt den poetiska värld där omgivningen går att skala bort. Så säg så här: Det gick åt en och annan öl för att komma in i sångens värld.

”Det är ju bara jag kvar”

Deras musik har uppmärksammats med en konsert och den efterföljande dokumentären ”Ted Gärdestad - för kärlekens skull” i SVT i kväll.

Ted Gärdestad tog sitt liv på midsommardagen 1997, 41 år gammal. Sedan dess har rollerna skiftat: Kenneth Gärdestad har blivit frontpersonen i duon.

– Tja, det är ju bara jag kvar som kan berätta historien, säger han lakoniskt. Men jag är oerhört glad, det hoppas jag du förstår, över uppmärksamheten. Ted och jag var inte ute efter att frälsa världen med våra låtar. Vi hade oss själva i centrum. Ambitionen var att göra så bra musik att vi blev uppskattade. Men då gällde det verkligen att vara duktig, säger han till Svenska Dagbladet.

Ville få pappans kärlek

För att vinna folkets hjärta, och branschens, visst. Men även faderns.

– Det var också ett sätt att få kärlek hemma. För mamma behövde jag inte bevisa något men för pappa var det nödvändigt. Duktigheten var en väg till hans kärlek, eller åtminstone till att få en klapp på kinden, säger Kenneth Gärdestad till Svenska Dagbladet.

I TV4:s ”Så mycket bättre” berättar Kenneth Gärdestad att alkoholkonsumtionen var nära att prägla en av deras största hitlåtar.

– Ted ropade ner mig och sa: Kenneth kan du komma och lyssna. Så sjöng han ”sol, vin och vatten”. Jag tittade på honom och sa: det där låter i och för sig bra men pappa aldrig tillåta det. Jag tänkte en stund, sedan kom min poetiska ådra fram och jag la till ett d. Tänk vad ett d kan betyda.