Sagolik design

Svenskt mode
spänner musklerna

Att svenskt mode skulle vara grått, svart, stelt och trist kan vi glömma nu. Igår premiärvisades exklusiva haute couture-plagg från några av våra absolut bästa svenska designers på Kungliga Operan i Stockholm. Och de bevisade en gång för alla att skräddarsytt inte bara är något för de fina modehusen i Paris.

Modevaruhuset NK gav åtta svenska toppdesigners i uppdrag att skapa ett högklassigt coutureplagg, sett ur det egna varumärkets perspektiv. Sagt och gjort, de åtta utvalda gick till skissbordet och återkom igår på Kungliga Operan med sina verk i en modevisning av mycket hög klass.

Brudklänning gjorde succé

Med tanke på att de utvalda varumärkena skiljer sig rätt rejält i stil från början fick vi se stor bredd på Operascenen. Aftonklänningar, balklänningar, en rock och som i Filippa Ks fall, en brudklänning.

– När jag tänker på haute couture ser jag visningarna i Paris framför mig och de avslutades alltid med en pampig brudklänning, det ligger enormt mycket tid och kärlek bakom den här klänningen säger Filippa Knutsson och berättar att klänningen, som var visningens stora höjdpunkt, är gjord med gamla seder inbakat.

– Vintagepärlorna är det gamla inslaget. Själva klänningen är det nya, det blåa finns gömt som en hemlig detalj och det lånade får man stå för själv.

En av varje

Det finns endast ett plagg av varje designer till försäljning och från och med idag fram till den 1 september kan man se plaggen på NK i Stockholm.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN