Bennett: Jag borde ha pratat med Winehouse

Foto: STJÄRNORNAS MÖTE Tony Bennett och Amy Winehouse sjunger ”Body and soul” på ”Duets II”. Det var också tänkt att de skulle ha sjungit tillsammans i London, men mötet blev aldrig av. Amy Winehouse hittades död den 23 juli i somras. ”Hon var så trasig, även om hon var nykter och väl förberedd och väldigt bra under vår inspelning”, säger den 85-årige sånggiganten .
NÖJE

Tony Bennett om duetten med Amy Winehouse: 

– Jag hann inte hålla mitt sluta-knarka-samtal med henne

I SVT:s ”Skavlan” sjöng Tony Bennett ensam. På cd:n ”Duets II” sjunger han samma låt ihop med Amy Winehouse, som dog i somras, blott 27 år gammal.

– Det är så sorgligt. Jag ångrar så mycket att jag inte hann hålla mitt sluta-knarka-samtal med henne, jag borde gjort det där och då i inspelningsstudion, säger den 85-årige legendaren.

Han är den enda nu levande artist som haft skivor på topplistorna under varje decennium sedan 1950-talet. Och tro inte att han är avundsjuk på Frank Sinatra (1915–1998), som alltid varit nummer ett inom samma genre, jazzig amerikansk schlager.

– Tvärtom. När han i flera intervjuer berättade att jag var hans favoritsångare, var ju alla hans fans tvungna att kolla upp vem den där Tony Bennett var. Så jag har Frank att tacka för min karriär.

Under de senaste åren har Tony Bennett blivit hippare än någonsin genom sina duettalbum.

För fem år sedan kom cd:n där han sjöng klassiska låtar ihop med folk som Paul McCartney, Bono, Elvis Costello, Barbra Streisand, Dixie Chicks och George Michael. Nu har uppföljaren, ”Duets II”, kommit där han sjunger ihop med Aretha Franklin, Sheryl Crow, Norah Jones, Queen Latifah, Mariah Carey – och så två duetter som fått extra uppmärksamhet, de med Lady Gaga och Amy Winehouse.

”Kanske lite knasig”

När vi pratar om en av dem, blir hela hans ansikte till ett stort leende.

– Lady Gaga… åh, vad jag tycker om henne. Hennes image är kanske lite knasig, men hon är en underbar tjej. Jag har blivit kompis med henne, föräldrarna och pojkvännen.

– I en paus av inspelningen tog hon en bild med sin mobil där hon pussar mig på kinden. Sedan mixtrade hon med mobilen. ”Vad gör du, sa jag?”. ”Twittrar”, sa hon. ”Vad är det?”, sa jag. Sedan tryckte hon på en knapp och sa:

– I denna sekund kommer alla mina miljoner fans att undra: Vem fan är Tony Bennett? Hon kan det där med marknadsföring…

Amy Winehouse väcker dock enbart sorg hos Tony Bennett.

Winehouse skulle ha gästat

– Så begåvad, men så trasig, det såg man ju, även om hon var nykter och väl förberedd och väldigt bra under vår inspelning. Jag tänkte: när vi ses i London snart, hon skulle ha gästspelat på min konsert, ska jag ha ett allvarligt samtal med henne. Men det hanns ju inte med, jag ångrar så att jag inte pratade med henne då.

Kom bort från spriten

Tony Bennett var själv, när karriären gick på tomgång, rätt nedgången i sprit- och drogmissbruk i slutet av 1970-talet.

Jack Rollins, Woody Allens manager, sa till mig: Gör inte som Lenny Bruce (1925–1966), stå upp-komikern. Du har en makalös talang, slösa inte bort den på sprit och droger. Den meningen fick mig att ändra livsstil.