Nytagna bilder på forna mulliga modellen chockar

Uppdaterad 2011-09-30 | Publicerad 2011-09-29

Har Crystal Renn fallit offer för size zero-hetsen?

Hon är världens mest berömda mulliga modell. Men nytagna bilder på Crystal Renn oroar fans och modefolk som längtat efter mångfald. Av den berömda storlek 42 finns bara hälften kvar. 

Forna mulliga modellen Crystal Renn visade upp ett tydligt avmagrat jag på öppningen av The Metropolitan Opera i New York i måndags. Renn, som tidigare bar en storlek 42, har under de senaste åren gjort sig ett namn som världens kanske mest berömda mulliga modell. Sen den omtalade Jean-Paul Gaultier-visningen 2005, har amerikanska Crystal Renn hunnit modella för tidningen Vogue, pryda anrika magasinet Harper's Bazaars omslag som den första plus size-modellen, och jobba för klädjätten H&M. Hon har ansetts bidra med ett något hälsosammare ansikte - men framför allt - öka mångfalden, i den tunna modellvärlden.

Renn har också öppet berättat om sin kamp med vikten. Som tonåring upptäcktes hon av en talangscout men fick order om att gå ner en tredjedel av sin vikt om hon ville bli berömd. Crystal Renn utvecklade anorexi och skrev självbiografin "Hungry: A Young Model's Story of Appetite, Ambition and the Ultimate Embrace of Curves" efter att hon tillfrisknat och gått upp 32 kg.     

Sedan i fjol har hon dock stadigt minskat i vikt och mötte tidigare i år kritiken över sin kropp, skriver brittiska tidningen Daily Mail.

- Folk sa att modeindustrin försökte påverka mig, att min agentur försökte påverka mig, att jag försökte tvinga mig själv, men inget av det är sant. Man kan inte bedöma om någon är frisk - var de befinner sig mentalt, utifrån. Hälsa betyder olika saker för olika människor i olika storlekar. 

Budskapet var något annorlunda när Crystal Renn befann sig på toppen av sin karriär och bar en storlek 42.

– Jag vill inte att unga tjejer ska tro att lycka sitter i hur smal du är. Skönhet är inte en byxstorlek. Jag är känd på grund av min kropp och jag älskar min kropp, ska Renn ha sagt enligt Daily Mail.

Precis som före detta mulliga modellen Sophie Dahl har Crystal Renn nu alltså tappat sina berömda kilon. Frågan är om hon liksom Dahl får se sin karriär dala i samma takt som vikten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln